По кое време на деня, колко често и колко дълго се къпе човек зависи най-вече от неговите индивидуални предпочитания. Някои хора предпочитат да започват деня си с душ, докато други предпочитат да посетят банята в края на деня. Кога е по-добре да се къпем – сутрин или вечер?

Кога е по-добре да се къпем – сутрин или вечер?
 © iStock

Едва ли има някой, който може да отрече освежаващото действие и чувството на чистота, което създава един дори петминутен душ. Хората обаче имат различно мнение по въпроса кога трябва да се къпят – едни влизат в банята рано сутрин, докато други предпочитат да се къпят вечер.
Всеки избор зависи най-вече от индивидуалните предпочитания на човек и донякъде от интензивността на неговото ежедневие. Къпането сутрин, както и къпането вечер, си имат своите плюсове и недостатъци, на базата на които всеки от нас може да реши кога е най-подходящото време за душ.

Сутрешен душ: Плюсове и минуси

Плюс: Сутрешният душ отмива бактериите и потта от кожата, които са се натрупали през нощта. Неслучайно всеки човек измива лицето си рано сутрин – за да го освежи и почисти. Същото прави и сутрешният душ – бързото измиване с вода изчиства кожата от бактериите и потта.

Плюс: Няколко минути под течащата вода на душа са достатъчни, за да ви помогнат да се разсъните и да се почувствате освежени. Това е една от причините много хора да предпочитат сутрешния душ – той ги енергизира, освен че почиства кожата. За да повишите ефекта на разсънването, препоръчително е душът да бъде с по-хладка вода.

Минус: Сутрешният душ отмива мръсотията от кожата в началото на деня, но какво се случва вечер, когато си лягате? През деня по кожата се задържат много бактерии, тялото произвежда пот и всичко това остава неизмито. Това определено не създава уютното чувство на чистота, с което бихте искали да заспите, нали?

Добави описание

Вечерен душ: Плюсове и минуси

Плюс: Вечерният душ може да ви помогне да заспите по-лесно, което може да звучи объркващо, имайки предвид, че сутрешният душ подпомага разсънването. Но къпането има двустранно действие. Вечерният душ помага на тялото да се настрои за сън. Къпането вечер успокоява сетивата след дълъг ден. Препоръчва се вечерният душ да бъде между един час и час и половина преди да решите да лягате, защото той охлажда основната температура на тялото и насърчава съня.

Плюс: Вечерното къпане ще ви помогне да измиете всички натрупани бактерии от кожата си, както и потта, която тялото е произвело през изминалите часове. Това създава усещане за чистота и вече спокойно може да облечете дрехите за сън и да легнете в леглото.

Минус: Макар да сте се изкъпали вечерта, все още сутрините може да се събуждате, чувствайки кожата си мазна. Това е така, тъй като по време на сън кожата отделя себум.

Прочетете още:

Правилно ли се къпете?

6 основателни причини да се къпете със студена вода

Студен душ за здраве

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови