Когато става въпрос за любовните отношения, хората са свикнали с идеята, че връзката може да приключи. А замисляли ли сте се, че приятелствата също приключват? И че също както е нужно да се разделите с партньор, който не е добър за вас, същото важни и за приятел.

Кога е време да прекратите приятелство? 7 признака
 © iStock

Приятелството е жизненоважно за всеки човек. Приятелите са хората, на които може да се доверите, с които споделяте добрите и лошите моменти от живота си, с които се забавлявате. Ето защо раздялата с приятел може да бъде също толкова болезнено преживяване, както раздялата с партньор. Понякога обаче е наложително да прекратите дадено приятелство, ако то вече не е такова, каквото би трябвало да бъде едно здравословно приятелство. 7 признака подсказват, че е време да кажете „сбогом“ на приятел, ако той прави тези неща:

Той очаква от вас винаги да бъдете на разположение

Разбира се, добрият приятел винаги ще се отзове при нужда и това е напълно нормално. Лошото е, когато имате приятел, който очаква от вас да бъдете на разположение по всяко време, без да се съобразява с вашия собствен живот. Когато някой изисква от вас и поставя своите нужди над вашите, това е знак за нездравословно приятелство.

Той ви злепоставя пред други хора

Истинският приятел никога няма да ви злепостави пред друг човек, дори и „на шега“. Ако обаче имате някой близък, който се шегува с вас пред други хора, като по този начин ви злепоставя и ви кара да се чувствате зле, това определено е лош знак. Нито един приятел не трябва да използва нещата, които му споделяте или пък вашите слабости и несигурности – особено, разкривайки ги пред други.

Той взима всички решения

Приятелите са равностойни и трябва заедно да решават по какъв начин да прекарват общото си време. Ако обаче имате приятел, който винаги желае да се налага и всичко да става спрямо неговите лични предпочитания, може би е по-добре да се отдръпнете от него. Когато вашите желания са еднакви с тези на приятеля ви – това е чудесно, но ако чувствате, че по-скоро вие сте тези, които правите компромиси, не бива да допускате това да продължава. Представете си същата ситуация, но в любовна връзка – единият партньор определено се опитва да контролира другия и това не е здравословно.

Той ви лъже

Ако имате приятел, който ви лъже, това само по себе си е достатъчна причина да прекратите приятелството си. Между приятелите трябва да има доверие, а лъжите със сигурност нанасят щети върху доверието. Струва ли си да имате приятел, на когото не можете да се доверите?

Той ви ревнува

Ако отново направим сравнение с любовните връзки – ревността е вредно чувство. Ревността присъства в много приятелски отношения, когато единият приятел иска да „притежава“ другия. Това го кара да бъде контролиращ, особено когато става въпрос за контактите с други приятели.

Добави описание

Той ви завижда

Приятелите са хората, които искрено трябва да се радват на вашите победи в живота, без значение дали на тях им е трудно в този момент. Ако имате приятел, който ви завижда – без значение дали става въпрос за работата ви, вашата връзка или пък нещо друго, значи този човек определено не ви е истински приятел. За вас ще бъде по-добре да прекратите това приятелство.

Просто вече нямате общи интереси

Това не е знак за нездравословно приятелство, което трябва да прекъснете. Но когато хората порастват и се развиват, техните интереси също се променят. Макар да сте прекарали много години с даден приятел, ако двамата вече вървите в много различни посоки, не трябва да се чувствате виновни за това. Винаги може да запазите топли чувства един към друг, но няма смисъл да се насилвате да поддържате приятелство, което просто не може да бъде както преди.

Прочетете още:

Приятелството – ключът към щастието

Приятел според зодията

6 типа токсични хора, които да изхвърлите от живота си

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови