Дните все още са кратки, слънцето рядко пробива сивото зимно небе… и атмосферата е малко тъжна. Но витамините притежават силата да повдигнат духа ни и да преборват зимната депресия.

Когато светлината не достига - заложете на витамините!
 © iStock.com

Недостигът на естествена светлина през зимата води до спад в производството на серотонин и допамин – два невротрансмитера, които играят основна роля за човешката енергия и за доброто настроение. Дори и когато има слънце, откритата кожа в студения сезон е съвсем малка по площ, за да синтезира витамин D, необходим за имунитета и психическото равновесие. За щастие има как да се противопоставите на това.

 

Витамин В5

Това е витаминът антистрес. Той въздейства на нервната система и на надбъбречните жлези. Играе роля и за регулирането на адреналина.

Можете да си набавите витамин В5 чрез консумацията на черен дроб, карантия, слънчогледови семки.

 

Витамин В12

Той е съществен за правилното функциониране на нервната система, особено за производството на невротрансмитери. Недостигът му може да предизвика форма на анемия.

Най-добри източници на витамин В12 са морските дарове и говеждият черен дроб. 

 

Витамин В9

Помага за преодоляване на вредния ефект от сезонната депресия, тъй като въздейства върху невротрансмитерите, които регулират настроението.

Витамин В9 има в зеленчуците със зелени листа (спанак, зеле…) и в цитрусовите плодове. Най-добре се усвояват ценните съставки на цитрусите, когато ги консумираме самостоятелно и извън храненията.

В лененото семе се  съдържа и витамин В9, и Омега 3, но трябва да го използвате смляно, иначе няма да можете да се възползвате от качествата му.

 

 

Витамин D

Той стимулира имунната система и намалява умората, помага за усвояването на калция и предпазва от ставни болки и остеопороза. Но витамин D продължава да изненадва със свойствата си – установи се, че играе предпазна роля и по отношение на сърдечносъдовите заболявания и диабета. Освен това неговата разновидност D3, която произвежда самият организъм, е ефикасна срещу ракови клетки.

Витамин D се съдържа в мазните риби (особено в дивата тихоокеанска сьомга), жълтъка на яйцето, телешкия дроб и гъбите. За да разберете дали страдате от недостиг на витамин D, трябва да си направите кръвен тест.

 

Магнезий и Омега 3

И магнезият, и мастните киселини Омега 3 оказват благоприятен ефект върху нервната система.

Най-много Омега 3 има в растителните масла, а магнезий в шоколада.

Омега – мастните киселини, без които не можем

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови