Мравучкане, присвиване, намалена подвижност… Какво да правите, когато нервите причиняват притъпена или остра болезненост?

Когато нервите болят - какво да правите?
 © iStock.com

По бедрата, ходилата, ръцете или лицето – навсякъде може да почувстваме болка, свързана със засегнати нервни фибри. Ако не вземем мерки, болката се усилва, става хронична, води до загуба на чувствителност или до намалена подвижност.

 

По бедрото

Ако болката е по посока на седалището и в задната част на бедрото, най-вероятно е засегнат седалищният нерв и става дума за ишиас. По-рядко болезненост има по предната част на бедрото, която говори за круралгия. И в двата случая въпросните нерви са прищипани при изхода от гръбначния стълб вследствие на херния при някой гръбначен прешлен или на артроза.

Лечение: На първо време се пият обезболяващи и противовъзпалителни лекарства. Може да се наложи също да се направят противовъзпалителни инжекции под рентгенов контрол. В повечето случаи хернията се свива и повече не предизвиква проблеми, но понякога е нужна операция. При артроза операцията е много крайна мярка. Лечението обикновено е медикаментозно и цели овладяване на възпалителния процес.

яното. Нужни са най-малко 5-6 сеанса, за да се забележи подобрение.

Боли ви при всяка стъпка – 11 начина да излекувате коленете си

 

В ръката

Признаци като мравучкане, тежест в ръката и болки в палеца и показалеца или в китката говорят за синдрома на карпалния канал. Нервът, разположен между костите на китката и едно голямо сухожилие, е притиснат в резултат на преработване, възпалително заболяване на сухожилията или диабет. Понякога и хипотиреоидизмът може да доведе до този синдром.

Лечение: Взимат се обезболяващи и противовъзпалителни лекарства, прилагат се също локални инжекции, в по-редки случаи се извършва операция.

 

 

В ходилото

Силната болка между третия и четвъртия пръст на крака е признак за синдрома на Мортън. При ходене и тесни обувки болката се усилва. Заболяването е следствие от нараняване, но може да се появи и без позната причина. Засегнатият нерв се разраства, като образува свръхчувствителна нервна топка, наречена невром.

Лечение: Препоръчва се носенето на специални стелки с обезболяващ и противовъзпалителен ефект. Ако се наложи, под местна упойка се извършват инфилтрации. Криотерапията чрез инжектиране е алтернатива на операцията.

„Ръждясали” стави? Как да го предотвратите?

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови