София. Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ организира безплатни онлайн консултации за пациенти с хронични бъбречни заболявания, прекарали COVID-19, по повод Световния ден на бъбречните заболявания, който се отбелязва на 11 март. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Консултациите ще се проведат от 15 до 21 март 2021 г чрез специализираната здравна платформа Healthyco.

За да заявят консултация със специалист, пациентите ще трябва да последват следния линк: https://bit.ly/3qANya6. Платформата дава възможност за изпращане на всякакви изследвания, които ще помогнат на лекарите да се ориентират в тежестта на заболяването.

„Много от хроничните бъбречни заболявания вървят с комплект с диабет и артериална хипертония. Когато пациент с тези заболявания се срещне и с коронавирусната инфекция, рискът от усложнения нараства значително. Целта на настоящата кампания е да проследим как COVID-19 се е отразил на основните заболявания и, ако е необходимо, да коригираме назначената терапия“, обясни проф. Атанас Кундурджиев, началник на Клиниката по нефрология.

Най-отличителната черта на Клиниката по нефрология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е по-широкия профил. В нея освен нефролози, работят и двама ендокринолози. Част от тях имат още по една тясна специалност – съответно кардиология и имунология. Това е причината в клиниката да се лекуват някои от най-сложните случаи у нас – пациенти, които освен бъбречно заболяване, имат и други усложнения като диабет, артериална хипертония, което изисква специфичен подход. Клиниката е едно от малкото места в страната, където се диагностицират и проследяват пациенти с кардиоренален синдром (състояние, при което сърцето и бъбреците влизат в порочен кръг на взаимни увреди).

Над 850 млн. са засегнатите от хронични бъбречни заболявания по света. В глобален мащаб те са причина за смъртта на 2,4 млн. човека годишно. В България статистиката е не по-малко тревожна: над 700 000 души или всеки осми човек има проблем с функцията на тези, жизнено важни органи.

Хроничното бъбречно заболяване е такова, което продължава три или повече месеца. Ако не бъде диагностицирано и лекувано навреме, то може да прерасне в бъбречна недостатъчност. Бъбречната недостатъчност се разделя на пет фази. Във фаза І и ІІ състоянието може да се контролира успешно, с помощта на подходяща терапия и промяна в начина на живот. За съжаление 90% от пациенти в България се диагностицират във фаза ІІІ, ІV или V, когато вече са налице симптоми и необратими бъбречни промени. В последната, V фаза, е налице пълен отказ на бъбреците да пречистват кръвта. Тогава единственият вариант е пациентът да премине на хемодиализа или да му бъде трансплантиран нов бъбрек.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови