Кинетоза, позната още като морска болест, е състояние, от което страда около 1/3 от населението, но най-вече децата между 2 и 12 г. Кинетозата причинява редица неприятни усещания, но има как да намалите симптомите.

Кинетоза - как да избегнете прилошаването при пътуване?
Кинетоза – как да избегнете прилошаването при пътуване?

От кинетоза страдат не само децата над 2 годинки, но и възрастните, като по-често това са жени, което се обяснява с по-лабилния им вестибуларен апарат. Кинетозата е нещо много характерно и за бременните. 

Какво е кинетоза?

Кинетозата е резултат от, простичко казано, объркване на мозъка. Той получва смесени сигнали от вестибуларния апарат, очите, ушите, мускулите. Тоест усещате, че се движите, но реално тялото ви е в покой. Съответно мозъкът приема това като проблем и задейства защитните реакции на организма, които включват неприятните симтоми на кинетозата. А когато движенията са вертикални, а не хоризонтални, кинетозата е още по-неприятна. 

Кинетозата е състояние, което може да получите не само при пътуване (с кораб, самолет, кола и т.н.), но и в киносалон, ако филмът има твърде много ефекти и бързи движения на камерата. Увеселителните паркове, бънджи скоковете и прочие също отключват кинетозата. 

Какви са симптомите на кинетозата?

Кинетозата има много проявления, като в по-леките случаи може да усетите само виене на свят, главоболие, сухота в устата, усещане за тежест в главата, повишено слюноотделяне, студена пот, ускорен пулс. При по-тежките форми се наблюдава гадене, повръщане, световъртеж, тревожност, дори паника. 

Обичайно след еднократно повръщане симптомите силно отслабват, но пак може да усещате тежест в стомаха си. А, ако прекратите пътуването си, след около 15-20 минути вече няма да има и помен от кинетозата.

Кинетоза - как да избегнете прилошаването при пътуване?

Как да предотвратите кинетозата?

Има няколко правила преди и по време на пътуване, които значително могат да ви помогнат:

 • Не яжте нищо тежко, мазно, сладко или дразнещо стомаха преди пътуване и в никакъв случай не преяждайте. Избягвайте кафето и газираните напитни преди пътуване.
 • Не четете книга, не се взирайте в лаптоп, телефон и въобще не се фокусирайте върху близки предмети докато пътувате.
 • Гледайте в далечина и в посока на движение предмети (дървета, къщи и т.н.) и не въртете постоянно главата и погледа си.
 • Сядайте възможно по-напред в автобус, а в самолет избирайте местата, които се падат над крилата.
 • Избягвайте използването на парфюм или ароматизатор за автомобил. Силните миризми могат да влошат състоянието ви. 
 • Тютюнопушенето и алкохола се смята, че усилват симптомите на кинетоза.
 • Ако пътувате с личен автомобил, седнете на предната седалка, а ако имате шофьорска книжка, по-добре вие шофирайте, тъй като така рискът да получите кинетоза е минимален.
 • Запасете се с джинджифил (пресен корен, захаросан подобно на локум, чай от джинджифил и т.н.), тъй като той има способността да намали усещането за гадене и позивите за повръщане.

Какво да ядем преди дълъг път >>>

 • Опитайте се да заспите докато пътувате още преди да ви е станало лошо.
 • Добре е превозното средство, в което се движите да е прохладно (пътувайте с отворени прозорци или пуснете климатика през лятото, а зимата не увеличавайте твърде много парното, за да не става задушно).
 • Има хомеопатични лекарства, които са много ефикасни при кинетоза. Обичайно се приемат по схема от предишния ден преди пътуването ви, а също и по време на самото пътуване. Могат да се използват както от възрастни, така и от деца, и може да се закупят във всяка аптека без рецепта.
 •  

 

 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови