София. Хората, които търсят помощта на Спешна помощ, не са достатъчно откровени. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – София Катя Сунгарска във връзка с увеличаващия се брой на случаите на заразени с коронавирус медици.

Тя обясни, че хората, които търсят спешните екипи, често не съобщават за симптоми на коронавирус и служителите на Спешна помощ отиват частично защитени.
„Хора, които търсят помощта на спешен екип за друго страдание, независимо дали е сърдечно, неврологично, или каквото и да е било друго страдание, не са достатъчно откровени, когато диспечерът им задава въпроси относно температура, задух, кашлица, за да се разбере колкото се може повече за състоянието на пациента. Когато екипът отиде на място частично защитен, се установява, че пациентът има от няколко дни температура, задух или загуба на обоняние, което също може да бъде симптом на коронавирус“, допълни тя.

Говорителят на ЦСМП – София посочи, че в такива случаи екипите са много уязвими и застрашени.
„Тогава нашите екипи са много уязвими и много застрашени, защото тази зараза се разпространява по въздушно-капков път и частичната защита не е достатъчна, за да се влезе в огнища на коронавирус, ако пациентът е с коронавирус, а ни вика за друго заболяване“, обясни Сунгарска.

Тя определи въпроса с липсващите медицински кадри като най-болния проблем в системата, в частност на Спешна помощ.
„Бих могла да се присъединя към призивите за помощ и студентите, които биха се престрашили да станат доброволци, биха могли да дойдат и при нас и да помогнат в тази усложняваща се ситуация. Слава Богу, при нас ситуацията не е толкова усложнена, колкото в други държави в Европа. Ако подходим отговорно, ако наистина всеки осъзнае собствената си лична персонална отговорност за обществото ни, то тогава може би ще избегнем тези ситуации, до които стига в други европейски държави“, посочи тя.

Габриела ГАНЕВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови