София. С около 100 са се увеличили повикванията в понеделник и вторник спрямо същите дни от предишната седмица. Това каза Катя Сунгарска, говорител на Спешна помощ – София в интервю за Агенция „Фокус“. „Можем да говорим за своеобразен пик, защото не е ясно дали настоящата ситуация ще се развие по-негативен план или ще върнем по-позитивните нива. В последните две – три седмици се наблюдава увеличаване, като е все още плавно. Като пример ще посоча миналата седмица – понеделник и вторник и същите дни през тази седмица. Разликата е някъде с около 100 сигнала нагоре и като общ брой повиквания, и като сигнали за COVID-19“, обясни Сунгарска.

Тя уточни, че е често срещана некоректност от страна на сигнализиращите и търсещите спешна медицинска помощ. „Става дума за недостатъчно коректно, откровено, честно и открито говорене за състоянието и симптоматиката на пациента. За съжаление не е прецедент, случва се на всяко дневно и нощно дежурство минимум по един случай, в който подробно диспечерите разпитват за симптоматика, която напомня за COVID-19, а близките на пациента решават да спестят тази информация, да отрекат, че има налични симптоми. Съответно, когато екипът отиде полузащитен, защото на спешните сигнали не се ходи с пълното COVID облекло, се натъква и на позитивни тестове, оставени от предишно посещение на наши екипи“, заяви Сунагрска и уточни, че това излага на огромен риск екипите. „След подобни случаи тези екипи биват карантинирани, за да се види дали са се заразили, дали са заразоносители. Така Спешна помощ се лишава от екип, което на базата на кадровия дефицит, който имаме, е жизнено необходим“, добави тя.

Катя Сунгарска поясни, че екипите работят на много високи обороти, в пълна мобилизация и вече цяла година полагат извънреден труд. „При тази интензивна, напрегната и много стресова работа всеки един човешки организъм следва да почине и презареди, но на колегите ми това почти не им се случва, защото полагат извънреден труд, за да отговорим на повишаващия се брой сигнали към нас“, коментира Сунгарска.

Мариела ЧЕПЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение”

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови