София. В последно време агресията към екипите ни е предимно вербална, но и тя е достатъчна за изгубване на духа. Това каза Катя Сунгарска, говорител на Спешна помощ – София в интервю за Агенция „Фокус“. Относно това дали се увеличава агресията спрямо спешните медици и оценява ли се отдадеността и риска, на който се излагат Сунгарска коментира: „Не само не се оценява, но и изобщо хората не се съобразяват с това, че екипите на Спешна помощ, медицинските специалисти, лекарите в болничните заведения и ДКЦ-тата са живи хора. Като всеки един от нас и са със своите болки, радости, житейски, семейни и работни проблеми“.

„Подложени са на много по-висока динамика, стрес и напрежение. Учудвам се на жестокия им стойцизъм. Да, има пациенти, които проявяват агресия, в последно време е само вербална, не се стига до физическа. Но и вербалната е също достатъчна, когато си под стрес, напрежение, под жестока умора, за да те подведе към изгубване на присъствието на духа. Трябва да проявяваме взаимно доверие и толерантност, а не да мислим само за себе си и да не се интересуваме от нищо“, заяви тя.

„Данните за изминалото денонощие в София са за 734 заразени. Те не са се заразили, защото са спазвали мерките, а точно обратното. Не е възможно да се продължава така. Трябва да се пазят човешките животи, това не е задача само на медицината“, обясни тя.

По думите ѝ всеки един трябва да носи отговорност за поведението си, за това, което прави през деня и нощта, за да предпази не само себе си, но близките си. „Вчера разговарях с колега в Италия. Има наблюдения за Милано и Рим и казва, че от месеци няма човек на улицата, който да се движи без маска. На улицата, не в затворено помещение. Италианците, които са експанзивни, емоционални, през тези тежки моменти явно стигнаха до момента, в който ако не се пазят рискът за живота им е огромен. Тази самодисциплина, за която говорим от една година, може би трябва да стигне до главите и сърцата на много повече хора, отколкото е стигнала до момента“, допълни Сунгарска.
Тя уточни, че трябва да се позамислим, да преподредим приоритетите си за известно време, за да запазим живота си.

Мариела ЧЕПЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение”

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови