Частичното или пълно потъмняване на естествената леща на окото нарушава сериозно зрението, но не бива да е причина за отказване от активния ви начин на живот. Вместо да се примирявате с този недъг, породен от възрастта, потърсете лекарска помощ – съвременната офталмология прави чудеса!

Катаракта? Не чакайте „пердето“ да узрее!
 © Сн.: iStock.com

 

Катарактата се развива бавно с годините

 

Причината за затъмнени полета в лещата на окото (прозрачна структура, която фокусира образите върху светлочувствителната ретина) все още не е напълно изяснена. Според повечето специалисти появата им се дължи на анормални струпвания на определени белтъци (а-кристали) в състава на лещата, свързани с възрастови изменения. Засегнатите участъци стават все по-големи с годините и нарушават зрението (изкривяват или блокират светлинния сноп лъчи, преминаващ през лещата), което може да бъде напълно загубено.

Катарактата е най-често срещаната причина за слепота в света – около 42%.

Други фактори, предизвикващи заболяването, освен напредването на годините, сапродължителното излагане на силна слънчева светлина и тютюнопушенето. Те биха могли да бъдат избегнати, но чисто профилактични мерки всъщност няма. 

Катаракта може да се предизвика и от травма на окото, продължителен диабет, кортикостероидни лекарства, радиоактивно лечение. При деца може да е вродена или да е предизвикана от инфекция по време на бременността (токсоплазмиди, цитомегаловируси, сифилис, рубеола или херпес). Понякога е симптом на друго заболяване на подрастващия организъм, което засяга усвояването на карбохидрати, аминокиселини и калций.

 

С продължителността на живота расте и броят на заболелите

Проявлението на катаракта, която зависи от напредването на възрастта, може да се случи при някои хора на 40-50 години, но средно 50% от населението след 65 е засегнато от болестта. Изменението в зрителните функции се приема като естествено, както стареенето на кожата или побеляването на косата. Тенденцията за увеличаване продължителността на живота обаче е свързана и с повишаване на качеството му, а без добро зрение това е невъзможно.

Съвременната медицина е направила голям скок в борбата с този възрастов недъг. Очното заболяване, по-скоро състояние, може да бъде отстранено и зрението да се възстанови напълно. За сравнение – подобно изявление не може да бъде направено за други възрастови изменения в организма.

6 причини за неочакваните сълзи

 

Не чакайте „пердето“ да узрее

Развитието на катарактата обикновено не се забелязва, докато не се засегне зрението. Симптомите могат да включват замъглено и размазано виждане, двойно виждане, непоносимост към силна светлина, неясни цветове (обикновено изглеждат по-тъмни). При подобни оплаквания потърсете консултация с очен лекар.

Диагнозата се поставя от специалиста, както и решението за лечение се взима с офталмолог и други лекари в зависимост от общото здравословно състояние.

Според новите тенденции не е необходимо да се чака „пердето“ да узрее – съвременните високи технологии в офталмологията позволяват ранна диагностика и ранно отстраняване на увредената леща на окото.

Операцията се признава като единствения метод за пълно възстановяване на ограничените зрителни функции и дори подобряване на зрението, ако е имало проблеми преди появата на катарактата.

 

90% от пациентите с вътреочна изкуствена леща, заместила увредената, имат до 40% по-добро зрение.

Най-честата хирургична интервенция, провеждана и у нас, включва премахване на увредената леща и заместването й с изкуствена. Процедурата трае 15-20 минути, под местна упойка, без шевове, превръзката се маха на следващия ден и пациентът се връща към нормалния си ритъм на живот. Операцията подобрява зрението при 95% от случаите. Все пак трябва да се отбележи, че в определени случаи може да има противопоказания за имплантиране на вътреочна изкуствена леща и затова винаги се прави предварителна консултация със специалисти.

Броят на операциите по отстраняване на катаракта в света расте с всяка година.

През 2000 година са направени около 3 милиона такива хирургични интервенции, а през 2013-а проведените имплантации на изкуствена вътреочна леща са надминали 15 милиона.

След операция за премахване на катарактата е възможно образуването на т. нар. вторично перде. Явлението се наблюдава при близо 1/3 от хората, претърпели хирургичната интервенция.

6 причини за неочакваните сълзи

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови