Настъпването на пролетта е събитие, което мнозина чакат с нетърпение, но този сезон крие и някои рискове за здравето. Особено опасен е преходния период към по-топло време за хората с хронични и сърдечно-съдови проблеми, които през това време на годината трябва особено внимателно да следят здравословното си състояние.

Основната опасност в началото на пролетта, са резките промени в атмосферното налягане. Те могат да доведат до главоболие, обостряне на сърдечно-съдовите заболявания, а също така и до болки в ставите и областта на сърцето.

Повечето сърдечни пристъпи се появяват или по време на необичайни метеорологични показатели, или по време на резки скокове на атмосферното налягане, предупреждават кардиолози.

Разбира се, тялото може да бъде подготвено за промените в атмосферното налягане. Лекарите препоръчват да спрете да пушите и да пиете алкохол, както и да не се претоварвате твърде физически.

Ето и на кои храни трябва да наблегнете, когато съставяте дневното си меню:

·         Пълнозърнести храни

·         Плодове и зеленчуци

·         Боб, леща и бобови растения

·         Риба и морски дарове

·         Соеви храни

·         Растителни мазнини

·         Ядки

 

Що се отнася до червеното месо, млечните продукти и яйцата, то те трябва да се консумират умерено.

Маслото и други продукти като безалкохолните напитки, тортите, бисквитите, мазни продукти за мазане, сладкарските изделия, преработените храни и други със съдържание на захар трябва да бъдат ограничени или избягвани.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови