София. Петъкът започна с информация за 914 случая на коронавирус в България. Темата за коронавируса обаче се запази и след сутрешната сводка. Премиерът Бойко Борисов разпореди да се намали карантината на 10 дни. „Най-после имаме един общ план за действие срещу COVID-19 от Европейската комисия. Но според мен сме закъснели. Трябваше да го направим още през юли, а не сега в панически действия много от държавите членки да предприемат мерки и да се стига до разнобой в действията“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на втория ден от редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел. Премиерът отбеляза, че с останалите евролидери са акцентирали върху превенцията срещу разпространението на коронавируса, включително на носенето на маски. „Спазването на дистанция е вторият изключително важен фактор. Третият е дезинфекцията“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов. Българският премиер добави, че ако се прилагат разписаните от Министерството на здравеопазването изисквания в заповедите, няма да се налага да се предприемат каквито и да било други ограничения. Борисов апелира към отговорност и самоконтрол на гражданите на обществените места. Премиерът изрази убеденост, че децата трябва да ходят на училище и че е важно да се пази психичното здраве на хората. В този контекст Борисов е разпоредил на министъра на здравеопазването и на министъра на образованието да предприемат необходимите действия.

Междувременно в парламента в рамките на петъчния парламентарен контрол лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува плана и действията на правителството. „Всеки ден излиза нова информация за случаите на заразени с COVID-19. С наближаването на зимата ще се увеличат и грипните заболявания. Още от сега болниците започват да изпитват затруднения. Видяхме вчера случаите в Търговище, Гоце Делчев, Петрич. При първия прилив на COVID- 19 не бяха подготвени като държава и правителство. Действаше се ад хок. Създаде се паника у населението с непремерени изказвания за катафалки, трупове. Променят се решения в рамките на 24 часа, което доведе до хаос в обществото, в икономиката, в ситуации на задръствания. Сменяха се хора в националния щаб, които взаимно си противоречаха в оценките на ситуацията. Това доведе до още по-голям хаос. Държавният резерв не беше подготвен за реакция в първия момент. Не бяха защитени лекарите, някои отказваха да влязат необезопасени в инфекциозните отделения”, каза още Корнелия Нинова. Тя посочи, че социалистите искат това да бъде избегнато. Корнелия Нинова настоя да бъде актуализиран Националният план за готовност за грипна епидемия, за да има ред, предвидимост и отговорни лица в правителството и да не се допуска паника и хаос.

От ГЕРБ в лицето на депутата от Евгени Будинов разкритикува социалистите, че много са загрижени за ситуацията с коронавируса, но не носят маски. 33.2 % от тях са без маски”, отчете още депутатът от ГЕРБ.

Отговор на декларацията на БСП даде здравният министър Костадин Ангелов. „Благодаря ви, че си сложихте маските. Виждам, че без маски са само лекарите”, започна своето изказване министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Здравният министър отбеляза и че коронавирусът не е грип. “По отношение на организацията на здравната система искам да ви уведомя, че в България има достатъчно легла и достатъчно медицинска апаратура, необходима и достатъчна за лечението на всички български граждани от всички области и всички лечебни заведения в страната. В лечебните заведения в страната, където имаме в момента затруднения ,сме предприели адекватни действия по отношение на увеличаването на болничните легла, където е необходимо и преместването на лекари от една клиника в друга“, допълни още министърът. Той посочи ,че по отношение и на медикаментите страната ни също е обезпечена.

През днешния ден също така стана ясно, че допълнителни мерки за превенция на разпространението на COVID-19 се въвеждат в община Стара Загора, а за 14 дни се ограничи провеждането на групови мероприятия в Благоевград.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови