Както всичко друго в тялото, и вагината се променя с възрастта. Различните периоди носят различни препятствия (за да не ги наричаме проблеми) пред жените. Какви са тези промени и как да се грижим за “онова” специално място, там, долу, вижте някои полезни съвети според възрастта.

Как се променя интимната зона с възрастта?
 © Сн.: iStock.com

Вагинални проблеми и интимна грижа

за жени над 30

Ако отдавна използвате противозачатъчни хапчета, възможен проблем е вагиналната сухота. Противозачатъчните спират овулацията и с годините това влияе на естествената лубрикация.

Ако пък това е периодът, в който жената е решила да забременне, е възможно да се забележи потъмняване на кожата (заради хормоните) или пък леки разширени вени, особено в последния триместър и малко след раждането заради тежестта на матката. След раждането тези проблеми отминават по естествен начин.

Ако досега не сте започнали да правите упражнения за стягане на тазовото дъно, от типа Кегел, време е да започнете

 

Вагинални проблеми и интримна грижа

за жени над 40

В този период тялото вече произвежда все по-малко естроген. В интимните части това се изразява във възможна поява на пигментни петна. Постепенно цикълът става по-слаб и по-кратък, докато навлезете в менопаузата.

Също така, типично за този период е нарушаването на алкално-киселинния баланс, което може да доведе до вагинални възпаления, зачервяване, сърбеж. Хубавото е, че този проблем се решава лесно и приятно – с редовен секс.

жена, интимна грижа според възрастта

Вагинални проблеми и интимна грижа

за жени над 50

Когато жената навлезе в 50-те си години, се наблюдават най-големите промени в тази област. Тъканта на вагината става по-тънка и губи еластичност. Последното от своя страна може значително да влоши сескуалния живот на жената. Появяват се усещание като силна вагинална сухота и позиви за уриниране по време на половия акт. 

При подобни оплаквания жената веднага трябва да се консултира с гинеколог, да се направят изследвания и да се назначи лечение, облекчаващо симптомите. 

Заради липсващите или много ниски нива на естроген, се увеличава риска от вагинални инфекции. Причината е, че се повишава киселинността на средата. Всички тези проблеми се решават с редовно посещение при гинеколог и изследвания.

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови