Характерът е смесица от различни фактори, като един от основните е начинът на отглеждане. Безспорно ранните детски години оказват огромно влияние върху формирането на личността. По какъв начин редът на раждане на човек оформя неговия характер?

Как редът на раждане на човек оформя характера му?
 © iStock

Всеки човек има свои собствени отличителни характеристики, които най-общо може да се нарекат характер. От какво обаче се изгражда този характер? Основите се поставят още от раждането, начина на отглеждане и възпитание. Оказва се, дали детето е единствено в семейството, дали е родено първо или второ също има голямо значение.

Първородното дете

Първородните деца като цяло следват примера на своите родители, защото те са техният основен модел на подражание. Ако родителите умеят да ги вдъхновяват и подкрепят, то първородните деца се чувстват ентусиазирани и подхранени да се развиват. Похвалите са много важни за първородните деца и развиват волята им за успех. Те са склонни да се превръщат в перфекционисти – искат да правят нещата по възможно най-добрия начин и не обичат грешките. Родени първи, те са родени да водят.

Знаете ли, че денят на раждане определя характера ви?

Добави описание

Средното дете

Средните деца или родените втори обикновено искат да поемат „главната“ роля от по-големия си брат или от по-голямата си сестра. Те отговарят на поведението на първородното дете. Например, ако първото дете е по-миролюбиво, вероятно средното дете е по-упорито и непреклонно, за да привлече вниманието на родителите. Често двете деца са много различни, макар все пак първото дете да е по някакъв начин пример за второто. Средните деца умеят да бъдат добри медиатори, тъй като техните действия отговарят на действията на първото дете. Освен това средните деца развиват силна индивидуалност, тъй като искат да се отличат и изпъкнат от малки.

Третото дете

Появата на трето дете обикновено е съпътствана с много по-голяма увереност от страна на родителите. Тази увереност обаче в някои случаи граничи с известна доза незаинтересованост. Понякога вниманието върху третото дете е много по-малко в сравнение с другите две. Обикновено родителите са най-либерални с третото дете и то получава най-много свобода. От друга страна последното дете получава както любовта на по-големите си братя и сестри, така и чувството на съперничество с тях. Най-малките деца не са натоварени с толкова отговорност, но за сметка на това са по-предразположени да откриват нови пътища и да опитват нови неща.

Добави описание

ПРОВЕРЕТЕ! Цветът на очите издава характера ви

Единственото дете

Единственото дете се третира по същия начин както първородното. Резултатът е, че характерите на първите и единствените деца имат големи сходства. Единствените деца обожават похвалите и вниманието на родителите и имат голямо желание да успеят в живота. Една от основните разлики обаче е, че единствените деца прекарват времето си основно, заобиколени от възрастни, а не от деца. Това ги кара да се чувстват много отговорни от ранна детска възраст. Другата крайност също не е изключена като знак на протест.

ТЕСТ: Кои са амбивертите и дали сте от тях?

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови