Здравословното хранене днес не е просто модна дума, а реален начин на живот за много хора, които се стремят да съхранят здравето и енергията си в продължение на дълги години.

Една от основите на здравословното хранене е желанието да се избягват трансмазнините, които дори в малки концентрации могат да нанесат съкрушителен удар върху човешкото здраве. Известно е например, те увеличават риска от развитие на проблеми на сърдечно-съдовата система с 25%.

Транс-мазнините най-често се образуват при промяна на агрегатните свойства на продуктите, примерно, от течно състояние в твърдо.

Напоследък много се говори за вредата от маргарина – той изглежда като аналог на сметана, но всъщност е съставен от растителни мазнини. За да може полученият продукт да е в пъти по-евтин от маслото, той се произвежда от палмово и рапично масло. Точно такива продукти трябва да се избягват. Както и сладкишите и така наречената „бърза“ храна.

Действието на трансмазнините

Многобройни проучвания потвърждават, че трансмазнините не само повишават концентрацията на „лошия“ холестерол в кръвта, но и самите те буквално заливат кръвта.

Работата е там, че на практика не се разграждат в организма e и следователно остават в кръвта, отлагайки се по стените на кръвоносните съдове .

Чрез намеса в кръвния поток трансмазнините причиняват развитие на атеросклероза, инфаркт и инсулт.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови