Музиката винаги е имала силно въздействие върху хората. Тя може да подобри настроението ни, така и да ни натъжи. Всичко зависи от конкретния човек, защото една песен може да има различно влияние върху всеки от нас.

Как музиката влияе на настроението ни?
 © iStock

Едва ли има някой, който музиката да не е докоснала по някакъв начин. Тази форма на изкуство в нейните различни стилове е мощен инструмент, който влияе върху начина, по който се чувстваме. Ефектите на музиката са дълбоки и могат да окажат влияние върху психическото ни състояние. По какъв начин се случва това?

Позитивно: Приятно е

Със сигурност се сещате поне за няколко момента, в които с подходящата музика сякаш реалността изглежда още по-хубава? Приятната музика може да подобри настроението ни, тъй като тя активира отделянето на допамин в мозъка ни и ни кара да се чувстваме по-щастливи.

Неутрално: Задействане на емоции

Когато гледате отново филм, обърнете специално внимание на музиката в него и по-специално в сцените, когато тя неслучайно се появява. Ако динамичното или пък драматично действие не е в комбинация с музика, няма да е толкова въздействащо, нали така? Това е така, тъй като музиката влияе на емоциите ни.

Добави описание

Негативно: Може да ни натъжи

Когато чуете определена песен, която свързвате с дадено събитие или човек, тя може или да ви развесели, или да ви натъжи – в зависимост от емоциите, които са обвързани. Често срещано е, когато човек се чувства зле, да слуша тъжни песни, които резонират с настоящето му състояние. И макар това да бъде начин за преработване на негативните чувства, той действа, само ако се прилага временно. Тъжната музика помага на човек да „облече“ емоциите, които изпитва и да потвърди болката, която изпитва. В дългосрочен план обаче подобно поведение може да доведе до попадане в порочен цикъл на депресия.

Как да се справим с неудобните емоции? >>>

Позитивно: Намаляване на безпокойството

Музиката е чудесен начин за релаксация. Единственото, което е необходимо, е да подберете правилните мелодии за вас, които ще ви помогнат да се отпуснете и да релаксирате. По този начин ще намалите нивата на безпокойство, което често е „продукт“ на стреса и завишеното производство на хормона кортизол.

Отрицателно: Изкривяване на реалността

Както вече стана ясно, музиката има огромно въздействие върху нас. Тя е способна да ни накара да видим света по по-положителен начин, сякаш всичко придобива по-ярки цветове – въпреки обстоятелствата, които остават непроменени. Негативната страна на това влияние е фактът, че музиката може да ни накара да възприемем и интерпретираме нещо по неправилен начин.

Прочетете още:

Тренировка с музика

4 храни за повече енергия и по-добро настроение

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови