Обръщате ли внимание на стойката си – докато сте седнали, изправени или вървите? Правилната стойка е по-важна за здравето, отколкото предполагате. Тялото функционира оптимално, в противен случай върху ставите се натрупва излишно напрежение, което с времето води до износване. Това е само един от здравословните проблеми, резултат от лошата стойка.

Как лошата стойка вреди на здравето?
 © iStock

1. Обостряне на артрита

Лошата стойка води до неправилно подравняване на гръбнака и коленете. Това повишава напрежението в коленете и с времето може да обостри вече съществуващи състояния, като артрита.

 

2. Непълноценно дишане

За да дишате правилно, диафрагмата се нуждае от достатъчно място, за да се свива и отпуска с всеки дъх. Това се случва само ако имате правилна стойка. Правилното дишане е особено важно, защото така цялото тяло получава кислород, който е нужен за обновяване и правилно функциониране на клетките. 

 

3. Проблеми с кръвообращението

Правилното кръвообращение е важно за общото здраве. Ако имате проблеми със стойката, в дългосрочен план ще се сблъскате с проблеми с циркулацията, сред които високо кръвно налягане и разширени вени. Ако работите на стол, създайте си правило на все час да ставате и да се раздвижвате, пък било то и за 1-2 минути. Докато сте седнали, обръщайте внимание на гърба и раменете, не кръстосвайте краката.

Добави описание

 

4. Умора

Когато стойката ви е лоша, тялото буквално се бори, за да се “изравни” по естествен и правилен начин. Това напряга повече мускулите и причинява умора и болка в ставите. Понякога може да е изморително да стоите правилно. Тялото се съпротивлява и усещате болка. Старайте се, когато седите, брадичката да е успоредна на пода, гърдите да са повдигнати, а раменете – отворени (лопатките трябва леко да “дърпат” назад). 

 

5. Неправилна позиция на главата

Шийните прешлени осигуряват мобилността и стабилността на главата и шията. Проблемите със стойката в тази област идват, ако главата се накланя често напред за дълги периоди от време – както когато сте на телефона или мониторът не е правилно разположен на бюрото ви. Всяко отклонение увеличава натоварването. Неправилната стойка на главата може да доведе до прищипване на нерви и замаяност.

Добави описание

 

6. Главоболия

Лошата стойка компроментира естествената кривина на гръбначния стълб. Стегнатите мускули на врата водят след себе си главоболието или възпаление в областта на шията, което също причинява мигренозни състояния.

 

7. Болка в челюстта

Лошата стойка може да доведе до разстройство на темпоромандибуларната става – иначе казано: да причини болки в челюстта. Тъй като лошата стойка пречи на правилната позиция на гръбначния стълб, може да се стигне до влошаване на захапката и болка в двете стави, които свързват челюстта с черепа. В най-лошите случаи може да се стигне до болки в челюстта или затруднено дъвчене.

Добави описание

 

8. Проблеми с настроението

Лошата стойка често се свързва с ниско самочувствие. От друга страна, когато стоите неправилно, това причинява напрежение в мускулите на шията и раменете, последвани от раздразнителност и умора. Едно изследване дори доказва, че хората, които се стараят да имат правилна стойка, са по-малко уморени и се фокусират по-лесно.

 

9. Сексуална дисфункция

Продължителното стоене по неправилен начин влияе на работата на пикочния мехур и сексуалната функция. Когато стоите неправилно, по-точно прегърбени в долната част на гърба, се стига до скъсяване и стягане на мускулите на тазовото дъно. Слабите мускули на тазовото дъно водят до инконтиненция (изпускане на урина) и влияят негативно на сексуалното представяне и удоволствие.

 

10. Болки в раменете и гърба

Може би болки, с които всеки човек се е сблъсквал – тези в раменете и гърба. Независимо дали се прегърбвате, изхлузвате, седите накриво и т.н., първо ще усетите болките в раменете и гърба. Последиците в дългосрочен план могат да са дори по-сериозни от обикновена болка и да се стигне до дискова херния.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови