Вече седмици наред гореща вълна е обхванала цялата страна. Живакът в термометъра е стигнал 30 още преди 12 на обяд. А следобед времето често е непоносимо. Вижте как летните жеги влияят на здраветто и тялото ни.

Как летните горещини влияят на тялото ви?
 © iStock

Пийте вода, стойте у дома, обличайте се с леки дрехи от естествени материи. Всички сте чували тези съвети. Но дори да сте решили стриктно да ги спазвате, животът продължава. Ангажиментите не свършват и понякога се налага да излезете навън в най-горещите часове на деня.

 

 

Жегата, разбира се, се усеща и в домовете, дори да имате добра изолация и качествена дограма. Използването на климатик трябва да става с голямо внимание, за да не си навредите повече, отколкото да си помогнете. Високите температури, дори да не сме цял ден навън, се отразяват на тялото. Ето как:

 

Кихане, запушен нос и зачервени очи

Мнозина мислят, че алергиите към полена се проявяват само през пролетта. Всъщност поленовата алергия често се обостря и през лятото. В резултат на това във въздуха има голямо количество частици, предизвикващи алергични реакции. Те могат да са обикновена кихавица, запушен или течащ нос или зачервени очи. За да се предпазите, сведете до минимум излизането навън, особено при дълго засушаване. Дръжте прозорците затворени през деня, освен ако не проветрявате, за да не се напълни и домът ви с дребните частици.

 

Проблеми със съня

Най-често срещаният проблем при горещо време е липсата на качествен сън. Вероятно ви се е случвало да не можете да заспите до малките часове, да се въртите в леглото, да се потите и преобличате. За да подобрите атмосферата за сън, може да направите няколко неща. 

проблеми със съня, безсъние

  1. Сложете външни щори на спалнята. Дръжте ги пуснати през целия ден. Много плътните завеси, постигащи 80-90% затъмняване, също са добра алтернатива, ако нямате възможност за щори.
  2. Пускайте климатик няколко часа преди лягане. 
  3. Спете на отворен прозорец.
  4. Уверете се, че чаршафите и пижамата ви са 100% памук.

 

Припадъци

Често срещан проблем в жегите е т.нар. “събиране на границите”, при които горната и долната граница на кръвното налягане са с еднакви или почти еднакви стойности. В резултат на това може да ви причернее, да усетите слабост в крайниците и за кратко да загубите съзнание. Ако усетите нещо подобно, веднага кажете на някого около себе си, дори да е непознат. Опитайте да седнете, пък било то и на тротоара. Така ще избегнете припадъка и вероятна травма, която може да си причините при падането. След като се почувствате малко по-добре, хапнете нещо сладко, пийте вода и опитайте да се разхладите, като облеете лицето, шията и раменете със студена вода.

 

 

Сърцебиене

Дори да спортувате редовно, може да получите сърцебиене в жегите. Високите температури влияят на здравето на сърцето – и краткосрочно, и дългосрочно. В жегите нивото на прахови частици във въздуха е по-голямо, което натоварва сърцето. Освен това, за да изпомпа по-топлата кръв от центъра на тялото към периферията, сърцето трябва да работи повече. Ако получите сърцебиене в горещото време, трябва да подхождате с внимание и добре да планирате в кои часове да сте навън.

сърцебиене

 

Замъглено съзнание

Случвало ли ви се е, докато сте навън в жегата, или малко след като се приберете у дома, да не можете да се концентрирате. Всичко около вас е като в мъгла, може дори да имате трудности с дишането. Това е в резултат на продължително излагане на високи температури. Проучвания показват, че колкото по-висока е температурата, толкова по-зле се справят хората на различни когнитивни тестове. Жегата ни прави по-глупави, поне за кратко, казано в кръга на шегата.

 

Ако сте прегрели? Няколко полезни съвета:

  • При първа възможност си вземете хладен душ. Но не прекалено студен, за да не шокирате тялото.
  • Покрийте раменете, главата и бедрата си с мокра хавлиена кърпа.
  • Пийнете чаша хладна вода. Колкото и да е изкушаващо, не бива да е ледена.
  • Свалете изпотените дрехи, облечете нещо леко, от памучна материя.
  • Легнете на пода у дома, на място без килим. 
  • Регулирайте дишането си – и навън, и щом се приберете у дома. Това ще успокои ума и тялото ви и постепенно ще регулирате телесната температура.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови