Захарта е основно гориво на мозъка. Мозъчните, както и всички други клетка в тялото ни, се захранват с глюкоза. Което означава, че хората са еволюционно програмирани да харесват сладкото, което е чудесен източник на енергия.

Как захарта контролира мозъка ви?

Когато нивата на глюкоза са ниски в кръвта (да речем, ако имате хипогликемия или пък , ако е минало повече време, откакто сте хапвали нещо сладко), може да настъпи мозъчна мъгла, да бъркате думи, да забравяте къде сте сложили телефона си, а също и започва да ви се доспива. 

Когато обаче тялото ви е пренаситено от захар, това може да представлява сериозен здравословен проблем за тялото и мозъка ви.

 

Какво се случва в мозъка ви, когато ядете захар?

Когато захарта се докосне до езика, тя активира определени вкусови рецептори, които изпращат сигнал до мозъка, включително мозъчната кора. Като реакция се освобождава допамин, който ви кара да се чувствате щастливи. А това пък ви кара да искате още и още сладко. 

 

10 причини да се откажете от захарта >>>

 

Твърде много добавена захар, обаче,  може да увеличи риска от депресия

Обичайно допамин се отделя първият път, когато опитаме нова храна, и тя ни хареса. Но при следваща консумация на същия продукт не се освобождава допамин или пък количеството му е нищожно. Този феновен е свързан с еволюцията и подтикването на човека да опитва нови храни.

При захарните изделия , обаче, нещата стоят по различен начин. Консумацията на сладко прилича по-скоро на това, което се случва със злоупотреба с наркотици, при която допаминът се отделя всеки път, когато се консумира. Яденето на много захар ще продължи да се чувства като нещо полезно, тъй като всеки път се отделя голямо количество допамин, предизвикващ задоволство. Така че захарта действа малко като наркотик, което обяснява защо хората масово прекаляват с нея. А липсата на захар кара човек да изпада в депресия, тъй като не успява да се почувства щастлив по никакъв друг начин.

 

Добави описание

 

9 стряскащи факта за захарта >>>

 

Защо захарта кара мозъка ви да жадува за повече захар?

Има тясна връзка между мозъка, червата и консумацията на захар. Когато захарта стигне до червата, се активират рецептори, които сигнализират на мозъка да започне да отделя инсулин, за да може тялото ви да се справи с допълнителната захар, която сте погълнали. 

Или иначе казано излишната захар кара панкреаса да произвежда допълнителен инсулин, хормон, участващ в регулирането на кръвната захар. Инсулинът сигнализира на мастните клетки да съхраняват прекомерни количества глюкоза, мастни киселини и други богати на калории вещества. В резултат на това в кръвния поток остават твърде малко калории, така че мозъкът смята, че сега има малко енергия. Така апетитът ви се повишава бързо за сладко, което осигурява много бързо енергия. Така цикълът започва отново. 

 

Сироп от агаве вместо захар >>>

 

Добави описание

 

Можете ли да пренастроите мозъка си, за да жадувате по-малко захар?

Мозъкът ви може да се адаптира отново, когато намалите захарта и няма да жадувате толкова много. Това обаче може да отнеме известно време, дори месеци, докато това се случи, в зависимост от тежестта на зависимостта от захар, която има човек.

За да разберете повече за това как да започнете да намалявате захарта и да се отърсите от зависимостта от захар, изпробвайте 7-дневен план за детоксикация. 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови