Всички искаме да изглеждаме добре, но е лесно да се увлечете в модните и козметичните тенденции и да се окажете, че дрехите ви са способни да увредят здраврто ви. Но също така е важно да помислите какво носите от здравна гледна точка.

Как дрехите могат да увредят здравето ви?
 © istockphoto.com

 

Ето списък с нещата, които трябва да избягвате, когато пазарувате за следващото си обновяване на гардероба.

 

1. Тесни дрехи

 

Много хора предпочитат да носят прилепнали по тялото дрехи. Трябва обаче да сте наясно с потенциалните последици за здравето, ако смятате, че облеклото ви – включително вашите рокли, панталони, ризи или дори бельо – ви кара да се чувствате неудобно. Тесните дрехи могат да причинят състояние, наречено meralgia paresthetica, което представлява прищипване на нерв, което води до дискомфорт, щипене и изтръпване отстрани на бедрата. Твърде тясното бельо пък може да ви изпотява и това да е причина за поява на бактерии в интимната зона. Тесните дрехи могат да обострят и състояние като екзема или разширени вени. 

 

Дрехи, опасни за здравето 

 

2. Жълти дрехи

 

Жълтата боя в дрехите може да съдържа отдавна забранен химикал. PCB11 е форма на полихлориран бифенил (PCB), която може да причини дразнене на кожата, тежко акне, рак на черния дроб, рак на жлъчния мехур, рак на жлъчните пътища, рак на стомашно-чревния тракт и рак на мозъка. Има и проучвания, които показват възможна връзка между багрилото и рака на гърдата.

 

Какво издава за вас любимият ви цвят за дрехи?

 

 

3. Дънки тип клин

 

Според проучване, публикувано през 2019 г., жените, които често носят тесни дънки, са по-склонни да развият вулводиния, хронично състояние, характеризиращо се с болка по външните гениталии. 

 

4. Дрехи, които не се мачкат

 

Дрехите, които не се мачкат, са удобен избор за тези, които не обичат да гладят. Винаги обаче има уловка – формалдехид. Дрехите, които са устойчиви на гънки, съдържат високи нива на този химикал.

 

Нивата, открити в дрехите, няма вероятност да раздразнят повечето хора. Въпреки това, може да доведе до дерматит при хора, които са алергични към него, което може да се характеризира с обриви, мехури и лющеща се, суха и сърбяща кожа.

 

Кажете сбогом на ютията 

 

5. Носенето на обувки без чорапи

 

Има много тенденции, които насърчават ходенето без чорапи, но най-добре е да се придържате към старата традиция винаги да носите чорапи с обувките си. Като бариера между крака и обувката, те абсорбират всякаква пот и поддържат краката сухи. Без тях триенето между крака и обувките може да причини състояние, наречено стъпало на спортиста, което представлява бактериално възпаление на кожата, причинено от триене в мокри или влажни повърхности.

 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови