Случва ли ви се да изпитвате по-голям глад от обичайното по време на цикъл? Напълно възможно е този глад да ви прави по-раздразнителни от обикновено. Как да се справите с глада по време на цикъл без да преяждате?

Как да се справите с глада по време на цикъл?
 © iStock

Засиленото чувство на глад по време на цикъл се среща при много жени. Този „феномен“ е следствие от нестабилните нива на кръвната захар през конкретния период от месеца. Ако и вие сте от дамите, които са по-гладни по време на цикъл, трябва да знаете, че има как да се справите с този проблем без да преяждате. Редовното и балансирано хранене ще ви помогне да снабдите тялото си с нужните хранителни вещества, както и ще укроти непрестанната ви нужда от допълнителна храна. Макар че правилното хранене е важно по принцип, на него трябва да обръщате по-специално внимание по време на менструалния си цикъл.

Защо се появява гладът?

Както вече стана ясно, много жени се чувстват гладни и раздразнителни, докато са в цикъл. Това се дължи на нестабилните нива на кръвната захар, което допълнително може да засили чувството на тревожност.

Тревожност преди цикъл – нормално ли е? >>>

Един от видовете дисбаланс на кръвната захар се нарича хипогликемия или ниска кръвна захар. В този случай тялото копнее за захар и въглехидрати, защото те са бързо решение на проблема (но не и в дългосрочен план). Ако сте предразположени към хипогликемия, е важно да се храните по-често с по-малко количество храна, която обаче да включва протеини.

Вредни навици, водещи до хипогликемия, са:

  • Пропускане на закуска или закусване няколко часа след събуждане
  • Прием на прекалено голямо количество кафе и захар през деня
  • Потискане на апетита с кофеин и цигари
  • Недостатъчен прием на протеини
  • Прием на твърде малко калории

Добави описание

Закуската: Най-важното хранене през деня – особено по време на цикъл

За да овладеете глада си по време на цикъл, много важно е да закусвате, като най-добрият вариант е това да се случи до час след събуждането ви. Поне в тези дни от месеца, е важно да обърнете специално внимание на вашата закуска. По-добре заменете зърнената закуска и тостът с шоколад с по-обилна храна. Закуската ви по време на цикъл трябва да включва протеини и здравословни мазнини, за да балансирате своята кръвна захар и по този начин да укротите глада си за по-дълго време.

Яйцата са чудесен вариант за закуска по време на цикъл. Бъркани яйца с филия пълнозърнест хляб и няколко парчета авокадо е само един вариант. Омлет със зеленчуци – още един вариант. Ако все пак сте от жените, които трудно приемат обилна храна за закуска, може да заложите на смути. Също така е добра идея да вечеряте по-рано, за да стимулирате глада си сутрин. Залагайте също така на сложни въглехидрати, а кафето консумирайте след закуска, а не преди това.

Добави описание

Прочетете още:

Защо цикълът ви продължава толкова дълго?

Менструалният цикъл и сънят

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови