В живота на всеки един човек има предизвикателни моменти, които го принуждават да се сблъска с емоции, които са всичко друго, но не и комфортни. Как може да се справите с тези неудобни емоции?

Как да се справим с неудобните емоции?
 © iStock

Животът е смесица от щастливи, приятни моменти и болезнени моменти, които предизвикват бурни емоции в нас. Може да се ядосате, когато разберете, че някой ви лъже или пък когато не зачитат поставените от вас граници. Може да се чувствате наранени, тъжни или самотни, когато връзката ви приключи. Може да се чувствате уплашени или стресирани за бъдещето си, ако загубите своята работа. В подобни кризисни моменти неудобните емоции са изключително мощни и дават усещането за емоционална „катастрофа“, която буквално може да ви погълне. Как може да се справите с неудобните си емоции?

Почувствайте емоциите си

Колкото и зле да се чувствате, позволете си да почувствате всяка една емоция, която бушува във вас. Усетете я с тялото си и я приветствайте в съзнанието си, без да се опитвате да я избегнете. В крайна сметка емоциите и чувствата съществуват, за да бъдат изпитвани.

  • На първо място определете емоцията, която чувствате. Ядосани сте, тъжни или пък уплашени? Къде усещате влияние на емоциите във вашето тяло? Задух в гърдите? Топка в корема?
  • След като определите каква е емоцията, която усещате и къде се проявява тя в тялото ви, изпратете дъха си директно към това място.
  • След това изразете емоцията си физически – ако сте ядосани, ударете възглавницата, ако сте тъжни – плачете, ако се страхувате – свийте се на топка.
  • Също така може да използвате и звук (но не думи), за да освободите емоцията.
  • Неудобните емоции могат да бъдат изразени и преработени чрез творческа дейност. Може би обичате да пишете и ще излеете чувствата си върху лист хартия? Или пък можете да рисувате? Пеете? Всеки вид творчество е чудесен начин да се освободите от неудобните емоции и да ги превърнете в нещо красиво.

Добави описание

Нездравословни начини за справяне с неудобните емоции

Много хора нямат подходящия механизъм, с помощта на който да се справят с неудобните емоции. Това може да доведе до различни форми на пристрастяване – към вредна храна и преяждане с нея, към пазаруване, към алкохол, към наркотици и дори към тренировки. Целта на почти всяка зависимост е да избягаме от болезнените емоции.

Разсейването е друга стратегия за „обезболяване“. Разсейването от емоциите може да бъде направено по различен начин – от „ровене“ в телефона, гледане на телевизия, срещи с приятели, по време на които обаче не се обсъжда проблемът, който ви тормози.

Потискането на емоциите е още един нездравословен начин за „справяне“ с тях. Някои хора смятат, че потискането на емоциите им дава контрол. Истината обаче е точно обратното – изправянето лице в лице с неудобните емоции ще ви помогне да имате контрола, от който се нуждаете. Други хора се страхуват, че ако покажат емоциите си, това ще ги направи уязвими и могат да бъдат осъдени от хората около себе си. Този страх може да се корени още от детските години или пък да бъде следствие на нездравословни отношения. Потискането на емоциите обаче разрушава всеки шанс за здравословна близост. Потискането на неудобните емоции също така е като бомба със закъснител, тъй като в някой момент те просто ще излязат наяве и то с много по-голяма сила.

Добави описание

Изразяването на неудобните емоции със сигурност е по-добро от потискането, но пак може да бъде нездравословно, ако не е направено по подходящ начин. Голяма част от хората не знаят как да изразяват неудобните си емоции градивно – те просто ги „изхвърлят“ върху някой друг. Обикновено казаното е свързано с викове, критика, обвинения. По този начин обаче нищо няма да се подобри.

Прочетете още:

Пасивна агресия

Защо е полезно да плачем?

Нездравословен гняв – как да го познаете и трансформирате?

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови