Новината за китайския коронавирус вече уплаши цялата световна общност, защото броят на заразените достигна 20 хиляди души, а около 425 са починали. Все пак над 630 пациенти с тази диагноза са излекувани и изписани от болниците.

Новият смъртоносен вирус изплаши всички, които по някакъв начин са били в контакт със стоки от Китай. Но дали е възможно да се заразим с коронавирус чрез тях?

Знае се, че вирусът се предава по въздушно-капков път, а също и чрез контакт.

Оказа се, че можете да се заразите, ако докоснете заразен със секрети предмет – от назофаринкса или капчици слюнка, които са невидими с просто око.

Разбира се, в този случай най-опасни се оказват места като градския транспорт, количките в супермаркетите, дръжките на врати и т.н. Ако върху предмети от градската среда има капчици от слюнката на заразени с вируса пациенти и друг човек ги докосне и предаде до устните или носа си, вероятността от заразяване е много висока.

Как да минимализираме риска?

За да сведете до минимум риска от подобна зараза, необходимо е редовно да дезинфекцирате смартфона си, да миете редовно ръцете си и да избягвате да докосвате носа и устата си, докато сте навън.

Ограничете докосванията си в градския транспорт, поддържайте телефона добре обеззаразен и ползвайте по-често антисептици.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови