Обикновено първата реакция на хората е да изпаднат в паника. Затова ви предлагаме съветите на психолога, който препоръчва няколко начина, с които да се справите успешно в създалото се напрежение.

Захвърлете емоциите и заложите на здравия разум

В критична ситуация е необходимо да се откажете от емоциите, чувствата и да разчитате на здравия разум. Ако искате да се предпазите от коронавирус, научете всичко за симптомите, профилактиката, препоръките на лекарите. Анализирайте и обмислете правилните действия, които да предприемете, за да предотвратите неприятна ситуация или да сведете до минимум последствията.

 Не драматизирайте

Тревогата е естествена реакция на организма, за да се предпази от опасности, но не е необходимо да се драматизира. В случай на засилено вълнение и тревожност, направете списък с неща и дейности, които ви помагат да се чувствате уверени и спокойни, нещо, което действа успокоително за вас.

За удобство разделете тези действия на следните категории:

  • Миризми: Помнете всички миризми, с които свързвате спокойствие и комфорт – миризмата в кафене, етеричните масла, уханието на планината и така нататък.
  • Звуци и музика
  • Вкусови усещания
  • Действия – джогинг, четене, рисуване

Можете да добавите и още елементи. Добре е всеки ден имате възможност да отделите поне 15 минути за някое от горните действия, дори ако това е само лека 15-минутна разходка в парка, на път от работа.

Също така, не забравяйте за интересите и хобитата, към които можете да насочите вниманието си.

Домакинска работа също ще свърши работа – ще се разсеете, докато чистите, перете, гладите или вършите някакво друго стереотипно задължение.

 

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови