Да се приучи бебето да ходи на гърненце, а след това и до тоалетната чиния, е едно от най-големите предизвикателства на майчинството. Но колкото и трудно да ви звучи, истината е, че с правилното обучение може да се справите много по-бързо, отколкото предполагате.

 Кога да започнете обучението

Помислете – детето ви ходи ли на гърне приблизително по едно и също време всеки ден? Може ли да свали само бельото си? Би ли могло само да изкачи ниско стъпало? Отговорите на всички тези ще ви насочат кога вашето слънчице е вече готово за прехода от гърне към тоалетна чиния. Но нека да не забравяме, че освен физическа, съществува и емоционална готовност, а това е нещо съвсем различно.

Награждавайте успехите

Привикването към тоалетната може да бъде голямо предизвикателство за едно 2-3 годишно дете. Затова насърчаването, възхищението от страна на близките и малките награди могат да бъдат отлично средство за затвърждаване на тази толкова важна стъпка от детското развитие. Всеки път, когато мъничето е отишло самостоятелно до тоалетната, го награждавайте – например с дребен подарък, вкусно десертче или нещо друго, което то харесва и ще оцени.

Похвалата също много важна, а и ако в семейството има по-големи деца, чието поведение да давате за пример, това би могло да бъде друг страхотен стимул.

Спазвайте графика

За да научите детето да ползва тоалетната за възрастно, го поставяйте там приблизително по същото време на деня, когато обикновено ползва гърнето – например  след вечеря или преди лягане. Дори и то да не успее да отиде до тоалетната само, помогнете му – постепенно то ще свикне с идеята и само ще се запътва натам в точното време.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови