При правилното приготвяне на чая от шипка, той е изключително полезен за организма –  укрепва имунната система и е страхотна превенция при настинки. В студените зимни дни е способен да ни зареди с много сила и да намали умората.

Че шипката е супер полезна и рекордьор по количество витамин С се знае отдавна. Ценните й свойства обаче не се изчерпват единствено с това – тя е истинска аптека, съдържаща всички необходими витамини и микроелементи за укрепване на имунитета. За съжаление,  всичките й полезни вещества могат да бъдат пропилени, ако чаят не е приготвен правилно.

Каква е тайната?

Чаят от шипка никога не трябва да се вари, тъй като повечето витамини, особено витамин С, който е отговорен за укрепването на имунитета, бързо биват унищожени. Но ако е правилно приготвен, топлият чай ще замени нуждата от допълнителен прием на витамини, имуностимуланти и хранителни добавки по време на настинка.

Преди да направите чая, нарежете плодчетата на шипката заедно със семената. Три супени лъжици плодчета трябва да се залеят с вряла вода и да се оставят за една нощ в термос. До сутринта витаминната отвара ще е напълно готова. И ако добавите няколко лъжици мед към бульона (но не и докато е още много горещ), ще получите наистина шокова доза витамини – мощен щит срещу инфекции. Такъв чай ​​може да се пие ежедневно през студените дни, защото той няма странични ефекти.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови