Кажете „сбогом“ на чувството, че сякаш имате балон в корема. Вместо да търсите начин да облекчите подуването на корема, най-добрият вариант е изцяло да предотвратите това състояние. Как може да се случи това?

Как да предотвратите подуването на корема?
 © iStock

Едва ли има човек, който поне няколко пъти в живота си да не е изпитвал този конкретен дискофморт, а именно – подуването на корема. Усещането обикновено се дължи на натрупване на газове в червата, а причините за това могат да бъдат различни.

Всеки човек е индивидуален и има своя собствена уникална чувствителност. Ето защо и тази особеност трябва да бъде съобразена. Спазването на следващите няколко съвета ще ви помогне да предотвратите появата на подут корем:

Хранете се бавно

Колко често сядате да се храните много огладнели и сте готови да погълнете храната си само за няколко минути? Една от най-често срещаните причини за неприятното подуване на корема е бързото хранене. Как да разберете най-лесно дали се храните прекалено бързо? Ако НЕ спазвате този лесен съвет за правилно хранене: преди да сложите нова хапка храна в устата си, трябва да сте се уверили, че предишната е напълно преглътната. Опитайте се също така да се храните с по-малки хапки, да ядете със затворена уста, както и да ограничите максимално говоренето.

Два типа храни, причиняващи подуване на корема

Добави описание

Опознайте своята чувствителност

Чувствителността към храната и специфичните реакции към някои храни са важни фактори, различаващи се за всеки човек. Ако се храните с нещо, на което тялото ви не реагира добре, това може да доведе до подуване на корема. Например – човек с непоносимост към лактоза може да изпита подуване на корема, ако изяде някоя млечна храна. Същият неприятен ефект може да се получи и заради фруктозата при хора, които са консумирали определени плодове.

Ако получавате подуване на корема, но не сте сигурни от кой вид храна се случва това, може да опитате да намерите отговора с помощта на елиминационната диета. След като вече сте наясно кои храни причиняват специално при вас подуване на корема, тяхното ограничаване ще ви помогне да избегнете този проблем.

Увеличете течностите

Водата е от съществено значение за всяка система и клетка в тялото и е особено важна за храносмилателния тракт. Течностите поддържат храносмилателната система и позволяват по-лесното преминаване на храната. Когато човек не приема достатъчно течности, обикновено се появяват няколко неприятни симптома – главоболие, суха кожа и летаргия.

Подуването на корема и запекът също са често срещани. Особено важно е да пиете достатъчно течности, съобразени с приема на фибри. Докато фибрите увеличават обема на изпражненията и спомагат за редовното изхождане, твърде много фибри без достатъчно течност е „рецепта“ за подуване на корема и запек.

Добави описание

10 съвета против подут корем

Опитайте с добавка

Има много фактори, необходими за нормалното храносмилане – правилно функциониране на органи, храносмилателни ензими, pH на стомаха и чревните бактерии. Когато някой от тези фактори не е в баланс, подуването на корема може да стане все по-често. Пробиотиците, добрите бактерии в червата, подпомагат храносмилането. Може да ги взимате под формата на добавка. Препоръчва се да ги приемате всеки ден, но имайте предвид, че може да отнеме няколко седмици преди да забележите подобрение на храносмилателните симптоми. В допълнение към пробиотиците под формата на добавка, може да консумирате и повече ферментирали храни.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови