Страхът от отхвърляне може да бъде също толкова мъчителен, колкото самото отхвърляне. Освен това страхът от отхвърляне е парализиращ, защото кара човек да се съмнява в себе си и в своите способности. Как може да превъзмогнете страха си от отхвърляне?

Как да превъзмогнете страха от отхвърляне?
 © iStock

Неприятните емоции, свързани с отхвърлянето, няма как да бъдат избегнати. Дори най-силните хора изпитват психологически и емоционален стрес, след като са били отхвърлени. Отхвърлянето може да дойде във всякакви „форми“ и „размери“. Човек може да бъде отхвърлен от работата, за която е мечтал или пък от някой, в когото е влюбен.

Какъвто и да е видът отхвърляне, той е болезнено изживяване. Част от причината отхвърлянето да бъде болезнено изживяване е фактът, че то активира същата част в мозъка, отговорна за физическата болка. Имайки предвид това, не е изненада, че много хора са развили страх от отхвърляне. Страхът от отхвърляне обаче е също толкова вреден, защото сякаш поставя човекът в клетка. Как може да превъзмогнете страха си от отхвърляне?

Уважавайте и ценете себе си

Много хора изпитват страх от отхвърляне, защото дори да не го осъзнават – не уважават и не ценят достатъчно себе си. На първо място приемете, че няма съвършени хора. Вместо да се съсредоточавате върху своите недостатъци, фокусирайте се върху своите силни страни.

Как да обичаме повече себе си? >>>

Надникнете в миналото си

Обикновено страхът от отхвърляне се формира с течение на времето и след поредица от неприятни изживявания. Върнете лентата назад и си спомнете за всеки момент, в който сте се почувствали отхвърлени. Не се опитвайте да потискате чувствата си. Приемете ги и се освободете от тях. Не си струва да живеете в страх.

Детска травма: 4 начина да започнете да я лекувате 

Добави описание

Фокусирайте се върху това какво искате да се случи

Когато човек изпитва страх от отхвърляне, той много често разиграва негативни сценарии в главата си. Не забравяйте обаче, че това може да се превърне в „пророчество“, именно заради концентрирането на енергия към лошия вариант. Опитайте се да се фокусирате върху това, което желаете да се случи. Ако непрекъснато се фокусирате върху своите разочарования, това спира вашия растеж.

Запомнете – отхвърлянето не е фатално

За да превъзмогнете страха си от отхвърляне, напомняйте си често, че отхвърлянето не е фатално. Дори да се чувствате зле за някакъв период от време, това няма да продължи вечно. Но поне ще знаете, че сте опитали, рискували сте, направили сте крачката, която сте искали.

Върнете си своята сила

Колкото повече „храните“ страха си от отхвърляне, толкова повече  му отдавате своята сила. Не позволявайте на страха от отхвърляне да ви парализира и да намалява вярата в собствените ви сили.

Огледална терапия – обичайте и излекувайте себе си

Опитайте терапия

Ако усещате, че страхът ви от отхвърляне е наистина много изразен и не можете да се справите сами с него, потърсете професионална помощ. Психологическата терапия ще ви помогне да стигнете до началото и причината, която е породила този страх. След това ще съумеете да преработите негативните преживявания в миналото си и да промените начина, по който виждате нещата днес, както и начина, по който действате.

Добави описание

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови