Съществуват редица често срещани симптоми, които могат да означават, че имате метаболитно разстройство, поради недостиг в организма на един или повече витамини. Сред характерните симптоми са например умората и мускулната слабост. Има вероятност също така да се появи безсъние или точно обратно – да сте редовно сънливи и апатични. Лесната раздразнимост също е характерен признак. Същевременно и външният вид страда от липсата на витамини. Тя може да бъде разпозната в симптоми като суха кожа, лющене, сърбеж, както и характерното усещане за стягане на лицето, което също е сред характерните признаци за витаминен дефицит.

Ноктите също страдат – те започват да се нацепват и разпадат. Емайлът на зъбите изтънява.

Друг характерен признак е липсата на апетит и бързо отслабване. Наблюдава се силен спад в имунитета и започваме бързо да се разболяваме и да боледуваме по-дълго, отколкото би трябвало.

При децата в тийнейджърска възраст дългото отсъствие на определени витамини може дори да забави развитието им.

Това, разбира се, съвсем не са всички признаци, които могат да насочат вниманието ви към липсата на достатъчно витамини в организма, но са най-основните. Ако забележите, че при вас се проявяват няколко от тях, това е сигурен знак, че трябва да потърсите навременна медицинска помощ. Не отлагайте, защото всяко забавяне ще се отрази много лошо на общото ви здравословно състояние.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови