Кога да започнете с измерването на кръвното налягане? Какво да правите, ако стойностите не са в нормите? Можете ли да избегнете високото кръвно налягане? Природни средства против хипертония…

Как да поемете контрола над кръвното налягане още днес?
 © iStock.com

 

Хипертонията се появява безмълвно и може с години наред да няма никакви физически прояви – 25% от хората не знаят, че имат високо кръвно налягане.

 

Кръвното налягане е високо, ако…

  • в лекарския кабинет стойностите, над които става въпрос за хипертония, са 140/90.
  • в домашни условия измерванията винаги показват по-ниски стойности, ето защо прагът е 135/85.

 

Кога да започнете с измерването  на кръвното налягане?

Рискът от хипертония нараства с възрастта. Тъй като обикновено не е съпроводена от никакви симптоми, се препоръчва първите измервания да започнат на възраст между 40 и 50 години. Веднъж годишно посещавайте лекаря за контролен преглед. В някои аптеки също можете да помолите да направят измерването. Ако често усещате главоболие, консултирайте се с вашия лекар, дори да сте на по-млада възраст, защото в днешно време от хипертония страдат и млади хора.

 

Какво да правите, ако стойностите не са в нормите?

В лекарския кабинет се наблюдава т.н. „ефект на бялата престилка”, който обяснява повишаването на кръвното налягане при измерването там с притеснението на пациента, докато всъщност няма реални данни за хипертония. По тази причина лекарят ще ви посъветва да повторите процедурата вкъщи, в спокоен момент. За целта ви е нужен домашен апарат за измерване на кръвното налягане.

 

 

Как е правилно да мерите налягането?

Кръвното налягане не е постоянна величина и се променя в течение на деня. Лекарите съветват да го измервате в продължение на 5-7 последователни дни сутрин преди закуската, и вечер преди лягане.
Настанете се удобно на стол и сложете ръката от лакътя до китката да легне върху масата. Поставете апарата на височината на сърцето. Направете три последователни измервания през интервал от две минути и отбележете средната стойност.

  • Когато разполагате с данните от тези последователни дни, ще стане ясно дали страдате от хипертония или не.

 

Какъв апарат да изберете?

Кардиолозите препоръчват апаратите, които се поставят над лакътя. Другите, които се слагат на китката, са по-лесни за употреба, но при тях грешките в измерванията са по-чести.

 

Можем ли да избегнете хипертонията?

Да! При спазването на определени правила за хигиена на живот можете успешно да контролирате кръвното налягане.

Изследванията сочат като най-ефикасно средство редовната физическа активност – поне 20 минути три-четири пъти седмично. Други важни данни, които зависят от волята ни, са телесното тегло, тютюнопушенето и консумацията на алкохол.

Ако хипертонията е лека, тоест стойностите не надхвърлят 145/90, една оздравителна програма без цигари, с повече движение и съвсем умерена консумация на алкохол, може да ни спести приема на лекарства. Тези препоръки се отнасят за хора на възраст под 40 години. При по-възрастните обикновено се налага контрол над хипертонията с медикаменти като по-сигурна гаранция срещу сърдечносъдови проблеми.

Бъдете внимателни със солта!

Не бива да консумираме повече от 6 г сол на ден, но този праг лесно се надхвърля, тъй като солта е навсякъде – в хляба, в колбасите, в консервите, в готовите храни… В 100 г салам вече се съдържат 5-6 г сол! При хипертониците излишъкът от подправката води до повишен риск от сърдечносъдови инциденти. Затова е важно още преди възрастта на хипертонията /след 60 години/ да се възприемат здравословни хранителни навици.

Ходите често до тоалетна

 

Природни средства против високо кръвно налягане

  • Комбинацията от чесън, мед и ябълков оцет нормализира кръвното налягане. Необходими са 8 скилидки чесън, 1 чаена чаша мед и 1 чаена чаша натурален ябълков оцет. Смесете всички съставки с пасатор или блендер. Може и на ръка, но предварително трябва да намачкате чесъна. Съхранявайте сместа в стъклен съд и в хладилник в рамките на 5 дни. Приемайте от нея сутрин 1 супена лъжица, разредена в чаша топла вода или прясно изцеден плодов сок, поне 20 минути преди ядене.
  • Бананите също укротяват високото кръвно. Те са богати на калий – химичен елемент, който намалява нивото на натрия, а това води до понижаване на налягането в кръвоносните съдове.
  • Целината е богата на химични съединения, които помагат за отпускането на мускулите и артериалните стени – по този начин се улеснява кръвопотокът и се създават условия за понижаване на артериалното налягане.
  • Лютият червен пипер предотвратява слепването на тромбоцитите и запушването на артериите. Лютата подправка осигурява безпрепятствено преминаване на кръвта през кръвоносните съдове и нормално кръвно налягане.

10 начина да понижите кръвното си налягане без лекарства

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови