За да имате здрави зъби, вие трябва да се грижите по подходящ начин и за своите венци. Само по този начин ще си гарантирате прекрасна усмивка и ще намалите риска от потенциални проблеми, свързани с венците. Научете по какъв начин може да поддържате своите венци здрави.

Как да поддържате венците си здрави?
 © iStock

Практикуването на добра устна хигиена е най-важното нещо, което човек може да направи, за да предотврати и лекува заболявания на венците. Повечето хора са склонни да пренебрегват венците си, когато става въпрос за здравето на устната кухина – фокусирайки се главно върху бялата си красива усмивка. Здравите зъби обаче изискват здрави венци. Следващите съвети ще ви помогнат да поддържате венците си в отлично състояние:

Мийте зъбите си правилно

  • Миенето на зъбите по правилен начин е от ключово значение за здравите уста и венци. Следвайте тези насоки за най-добър резултат:
  • Мийте зъбите си минимум два пъти на ден
  • Заменяйте четката си за зъби на всеки 3-4 месеца или по-рано, ако забележите, че косъмчетата са започнали да се „изтриват“
  • Движете четката за зъби с кратки движения, но натискайте внимателно
  • Почиствайте вътрешността на предните зъби, като завъртите четката вертикално и направите няколко кратки по протежение на всеки зъб
  • Изберете правилната паста за зъби

Използвайте конец за зъби всеки ден

Много хора пренебрегват ежедневното почистване с конец за зъби, а този навик е важна част от грижата за устната кухина. Използването на конец за зъби премахва плаката и храната между зъбите и венците. Ако храната и плаката останат в тези зони, това може да доведе до натрупване на зъбен камък. Зъбният камък от своя страна може да доведе до заболяване на венците.

Добави описание

Изплаквайте устата си с вода след хранене (дори когато не е време за измиване на зъбите), защото по този начин отстранявате част от останалата храна.

Използвайте вода за уста

Всеки ден използвайте вода за уста. Тя има множество свойства в подкрепа здравето на зъбите и венците. Водата за уста предотвратява заболявания на венците, намалява скоростта, с която се натрупва зъбният камък, намалява количеството плака върху зъбите.

Посещавайте редовно зъболекар

Редовните стоматологични прегледи са друг важен елемент в грижата за венците. Професионалното почистване е единственият начин за отстраняването на зъбния камък. Освен това редовните посещения при зъболекаря помагат за идентифициране на ранните признаци на заболявания на венците.

Задължително отидете на зъболекар, ако забележите някои от следните признаци и симптоми:

  • Венци, които се отдръпват от зъбите
  • Венци, които кървят лесно
  • Подути, червени венци
  • Болка по време на дъвчене

Прочетете още:

Кървящи венци: 5 възможни причини

Пиорея – гноящи венци

Правилно ли миете зъбите си?

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови