Как да определим правилната "доза" от упражнения при пациенти с хронична болка в гърба?
 © Сн.: iStock.com, Колаж: Розали

 

Забелязал съм, че обездвижването е една от основните причини за болките във врата, гърба и кръста. Освен, че в лекарската си практика често виждам пациенти с подобни оплаквания, самият аз след дълго стоене неподвижен на операционната маса страдам от болки в гърба. Този тип болки могат да се лекуват в болкоуспокояващи, физиотерапия, блокади и понякога операция, но най-доброто “лекарство” е движението. Какво обаче да е то? И колко да приемем от това “лекарство”?

 

Бягане на кростренажор – едно идеално противодействие на обездвижването

От десетилетия работя с пациенти страдащи от болки в гръбначния стълб от обездвижване и съм опитвал различни упражения.

Постепенно в практиката ми се наложи тренировката на кростренажор като много полезен начин да се овладее болката във врата и кръста. Кростренажор е машина за упражнения, част от инвертора на всеки фитнес център.

Кростренажорът симулира редица аеробни упражнения, но най-много прилича на ски-бягане. Уредът има окачени над земята педали, които се движат напред и назад. Този тип тренировка предпазва гръбначния стълб от ударно натоварване поради плъзгащият си ефект на движението. Повечето машини са устроени така, че човек сам да избира силата на натоварването.

 

Колко трябва да спортуваме за да забележим подобрение на болката в гърба?

Изследователска група от Катедрата по физиотерапия и рехабилитация, Университета на Пенсилвания, Филаделфия, Пенсилвания, САЩ, правят един много интересен експеримент. Пациенти, страдащи от болки в гърба, се подлагат на шест седмична тренировъчна програма, използвайки кростренажор три пъти седмично.

Продължителността на упражненията постоянно се увеличава всяка седмица на изследването. След това се определя общият обем на дейност в Kcal, който съответства на значително намаляване на хроничната болка в гърба.

Техните резултати показват, че след четири седмици тренировка средното ниво на болка при пациентите намалява значително. Това намаляване на болката съответства на средно 30,8 Kcal/кг телесна маса общо извършена работа. С други думи 100 килограмов пациент трябва да тича общо около 20-30 часа на кростренажор за да започне да усеща значимо подобрение на болката в гърба.

 

Предимства на кростренажора:

  • Много ниско ниво на ударено натоварване както върху гръбначния стълб, така и върху други стави и кости.
  • Осигурява ефикасна сърдечно-съдова тренировка, като същевременно спомага за изграждането на мускулна маса (когато уредът е настроен да оказва по-голямо съпротивление).
  • Повечето кростренажори позволяват регулация на нивата на натоварване.
  • Кростренажора има и дръжки за ръцете, което осигурява натоварване и в горната част на тялото.

 

Недостатъци на кростренажора:

  • Някои хора се затрудняват да извършат първоначалното движение, което е необходимо за активизиране на машината, тъй като педалите са във въздуха е необходим по-голям натиск.
  • Домашните кростренажори не са удобни и често пациентите губят мотивация да ги използват
  • Професионалните кростренажори са удобни, но и доста скъпи. Базовите модели струват от 2000 до 4000 лева. Добрата новина е, че кростренажор може да се открие във всеки фитнес център.

Важно! Преди да започнете да спортувате на кростренажор трябва да направите преглед при кардиолог, който да Ви каже дали сте в състояние да правите интензивни тренировки. За повече информация: PMID: 32705088

Доц. Марин Генчев, дмнЗа автора:  Доц. Марин Генчев, дмн е преподавател по неврохириргия към Университета в Хайделберг, Германия. Доц. Генчев има обширен опит в областта на гръбначната хирургия и хирургия на болката. През 2016 година създава Медицински Център Света Троица – лечебно заведение специализирано в лечението на гръбначни заболявания.

МЦ “Св. Троица”
ул. “Зайчар” №117
1309 София
т: +359-2-421 55 55
т: +359-879860506

https://trinitymedcenter.com/
info@drguentchev.com

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови