Любовта е в основата на всичко. Преди обаче да можете да давате безусловна любов на другите, трябва да се научите да обичате себе си, както и да се приемате със своите несъвършенства.

Как да обичаме повече себе си?
 © iStock

Любовта, насочена към себе си, е концепция, застъпена във всяка духовна практика. Това е така, защото човек не може да обича истински другите хора, животните, природата, ако първо не обича себе си. За да се научите на безусловна любов, първо трябва можете да я дадете на себе си. Тук идва важният въпрос – обичате ли себе си? Правите ли това, което е най-добро за вас или просто следвате очакванията на обществото?

Много често любовта към себе си е в тясна връзка с чувството за собствена стойност. Колкото повече човек се вижда като несъвършен, толкова по-малко обича себе си и се опитва да компенсира с прекалено раздаване, очаквайки да получи любовта от другите. Това обаче води до нездравословни отношения на базата на привързване и зависимост. За да се научите да обичате себе си, на първо място трябва да се опознаете и да се приемете с всички плюсове и минуси.

Как да обичаме повече себе си?

Бъдете благодарни. Настройте ума си да вижда положителното, за което можете да бъдете благодарни, вместо да се фокусирате само върху нещата, които са проблемни в живота ви.

Добави описание

Покажете истинското си лице. Да бъдете автентични означава да премахнете маската и да бъдете такива, каквито сте. Само по този начин ще можете да се опознавате все по-добре и да живеете удовлетворяващия живот, който заслужавате. С времето ще се обградите с хора, които ще оценят истинското ви Аз.

Защо е важно да бъдете автентични? >>>

Слагайте граници. Напълно погрешно и много нездравословно е да мислите, че колкото повече казвате „да“, толкова повече ще печелите одобрението на другите. Установяването на лични граници означава, че вие не само уважавате себе си, но и се обичате.

Не се страхувайте да бъдете уязвими. Уязвимостта се смята за нещо лошо, а всъщност е точно обратното. Позволявайте си да бъдете уязвими и да искате помощ, когато се нуждаете от нея.

Наблюдавайте се. Силата на човека е в способността му да осъзнава, че той и емоциите му са две отделни неща. Емоциите са временни състояния, които могат да бъдат предизвикани от външни или вътрешни причини. Емоционалните тригери са чудесен начин да разберете повече за себе си и да се излекувате от блокажи и травми. Целият този процес ще ви помогне да бъдете по-съпричастни към себе си и да се обичате повече.

Емоционални тригери: Как да ги разпознаете и управлявате >>>

Добави описание

Простете си. Много пъти да простиш на самия себе си е дори по-трудно, отколкото да простиш на някой друг. Не бъдете прекалено критични и сурови към самите вас. Осъзнайте, че всяка грешка по пътя досега, ви е превърнала в човека, който сте днес. Простете си и вземете само поуката.

Говорете със себе си така, както бихте говорили с най-добрия си приятел, партньора или пък детето си. Проявявайте същото разбиране и мило отношение към вас самите, както го правите към най-близките си хора. Заслужавате го.

Прочетете също:

8 неща, които подкопават вашата самоувереност

5 неща, които се променят, когато започнете да вярвате в себе си

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови