Мандариновият плод е изключително полезен. Той е диетичен витаминозен продукт, който се предпочита от много хора. Също така той е и много лечебен – има способността да повишава апетита и едновременно с това да подобрява обмяната на веществата в организма. Заради ниското си киселинно съдържание, ако примерно го сравним с портокала, мандариновият плод е предпочитан повече от тези, които страдат от чувствителен към киселините стомах.

В мандарините се съдържа много витамин С, затова и този плод се препоръчва като превантивно средство срещу скорбут. Също така прясно изцеденият сок от мандарина притежава специфично противогъбично действие. Така например, при редовно втриване в засегнатите кожни участъци, поразени от причинителите на гъбички, може да се постигне отличен ефект.

Източната народна медицина пък използва отвара от кората на плода като средство за повишаване на апетита, подобряване на храносмилането и лечение на възпалителни процеси в горните дихателни пътища. Това е и причината мандарината да с използва с успех при лечение на бронхит и кашлица.

От кората на мандариновия плод чрез пресоване без загряване се добива мандариново етерично масло, от което се приготвят различни есенции, парфюми, тоалетна вода и още много други подобни препарати.

Мандариновият плод е известен и с богатото си съдържание на етерични масла, минерални соли, витамини и органични киселини. Ето защо той е масово използван като много добро козметично средство.

Може да си направите чудесна маска за мазна кожа от две супени лъжици сок от мандарина и един белтък, предварително разбит на сняг. Маската трябва да престои около 15-20 мин. Върху лицето, а след това веднага ще почувствате благотворния й ефект – кожата се обезмазнява и видимо става по-стегната.

Ако пък имате суха кожа, то тогава вместо с белтък смесете мандариновия сок с жълтък. Нанесете върху лицето и изчакайте отново 15-20 минути. Ще се учудите колко свежа и кадифено мека ще стане тя, след действието на маската.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *