Ако страдате от синузит, знайте, че не сте сами. Това е едно от най-често срещаните заболявания на дихателните пътища. Причините не винаги са ясни, а лечението е много трудоемко, но не и невъзможно.

Как да излекувате хроничния синузит завинаги?

 

 

Определете основната причина

 

За да излекувате синузита си завинаги, първо трябва лекуващят ви лекар да установи каква е причината за възникването му. Това може да е алергия, възпалителен процес, някакъв вид инфекция и прочие. И когато лекувате причината, тогава и шансът синузитът ви да изчезне завинаги е много по-голям, отколкото ако се опитвате да лекувате симптомите на синузита. 

 

Хремата може да стане синузит >>>

 

В зависимост от основната причина, медицинските терапии могат да включват:

 

Интраназални кортикостероиди

Интраназалните кортикостероиди намаляват възпалението в носните проходи. Те намаляват отока, така че слузта може да излезе по-лесно от носа и дишането се подобрява.

 

Орални кортикостероиди

Оралните кортикостероиди са хапчета, които действат като интраназални стероиди. Те също имат ефект върху цялото тяло. Вашият лекар обикновено ще предпише краткосрочни орални кортикостероиди за хронични инфекции, които не реагират на антибиотици, тъй като пероралните стероиди имат повече странични ефекти от назалните.

 

Деконгестанти

Тези лекарства действат за отпушване на синусите и намаляване на симптомите на запушване на носа. Те се продават като спрейове за нос или перорални лекарства. Въпреки това, не трябва да използвате назални деконгестантни спрейове за повече от няколко дни. Те могат да имат обратен ефект, ако ги използвате твърде дълго.

 

Впръскване на солен разтвор

Физиологичните спрейове и тези с морска вода са прост и ефективен метод за облекчаване на симптомите на синузит. Това е евтин начин за разреждане на назалния секрет. По-редките секрети излизат по-лесно от носните проходи, намалявайки симптомите на хроничен синузит. 

 

Имунотерапия

Някои хора с хроничен синузит имат състоянието в резултат на състояния, свързани с имунодефицит. Примерите включват дефицит на IgA и дефицит на C4. Лечението може да включва предписване на имунотерапевтични лечения като интравенозни имуноглобулини, за да се подобри способността на организма да се бори с инфекцията и възпалението.

 

Синузит – защо я се появява? Какви са симптомите и лечението? >>>

 

Добави описание

 

Операция на синусите при хронични инфекции

 

Ако медицинските терапии не изчистят хроничния синузит, може да ви бъде препоръчана операция. Няколко хирургични подхода могат да увеличат синусните кухини, за да улеснят дишането и дренажа. В миналото операциите на синусите изискваха отстраняване на кости и тъкани. Но сега това не е така.

 

Балонна синупластика

 

Вашият хирург ще постави малък катетър с балонен връх в синусовите проходи. Под ръководството за образна диагностика те гарантират, че катетърът е на правилното място и бавно надуват балона. Надуването на балона разширява вашите синусови проходи. След като това приключи, Вашият лекар изпуска балона и премахва катетъра.

 

Тъй като не се изрязва никаква тъкан, времето за възстановяване обикновено е по-кратко при балонна синупластика.

 

Въпреки това, не всички хора с хроничен синузит са добри кандидати за процедурата. Ако кисти или полипи също блокират синусовите ви проходи, може да не сте добър кандидат.

 

 

Функционална ендоскопска хирургия на синусите

 

Функционалната ендоскопска хирургия на синусите или FESS е друг подход, който Вашият лекар може да препоръча за лечение на хроничен синузит. Хирургът по уши, нос и гърло (УНГ) ще използва специален инструмент със светеща камера на края, за да визуализира вътрешността на носа ви. След това те ще използват малки инструменти, за да премахнат излишната тъкан, назалните полипи или назалните кисти, за да разширят синусите ви.

 

Вашият УНГ хирург ще извърши процедурата под анестезия. Те могат да използват обща анестезия (напълно заспи) или съзнателна седация (сън в здрач).

 

 

Приблизително 75 процента от хората, които не реагират на медицински терапии, намират облекчение на симптомите с операция.

 

Естествени лекарства за хронични инфекции на синусите

 

Естествените лекарства за инфекции на синусите може да не излекуват напълно симптомите ви, но могат да работят за намаляването им. Примерите за тези подходи включват:

 

  • Пиене на много течности. Течностите спомагат за разреждането на слузта, което улеснява преминаването през синусите. Ако урината ви е бледожълта, то значи пиете достатъчно течности.
  • Топли компреси. Направете топъл компрес с мека кърпа и топла (не гореща) вода. Тези компреси помагат за отваряне на синусите и успокояват подутите тъкани на лицето, за да улеснят дишането.
  • Използване на джала нети. Това е алтернатива на солените спрейове за нос. Продават се специални чайници за тези промивки, но може да използвате и голяма спринцовка. 
  • Почивка. Получаването на достатъчно сън през нощта позволява на тялото ви да се излекува и поддържа здрава имунна система.

 

Добави описание

 

Как да предотвратите инфекции на синусите

 

Примерите за здравословни навици за практикуване включват:

 

  • Мийте редовно ръцете си, особено след като сте в контакт с други, които имат настинки или други заболявания.
  • Вземете лекарства, за да контролирате сезонните си алергии. 
  • Въздържайте се от тютюнопушене и избягвайте пасивното пушене, когато е възможно.
  • Извършвайте промиване на носа веднъж дневно, ако сте предразположени към хронични инфекции на синусите.
  • Избягвайте излагането на сух въздух. Можете да вдишвате пара (например под душ) или да използвате овлажнители, за да поддържате въздуха си влажен. Това предотвратява изсушаването на носните ви проходи.

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови