Важно е да намерите добър терапевт, с когото да се чувствате комфортно. Все пак това е човек, на когото ще споделяте факти от личния си живот, своите емоции и страхове. Как да изберете подходящия за вас психолог?

Как да изберете подходящ психолог?
 © iStock

Ако и вие сте от хората, които обмислят идеята за терапия при психолог, със сигурност искате да намерите правилния специалист за вас. Когато обаче нямате опит с такъв тип терапия и съществува разнообразие от психолози, изборът може да бъде много труден. Трябва да намерите човек, към когото не само може да се отворите, но и в когото да се вслушвате.

Значението на свързването

Един от най-лесните начини да намерите психолог е като попитате свои приятели или познати за препоръки. Дори даден психолог да е помогнал много на ваш приятел обаче, няма гаранция, че същото ще се случи и при вас. Терапевтът може да има прекрасни умения, но ако вие самите не се почувствате свързани с тях, терапията няма да бъде наистина ефективна. Изключително важно е да почувствате връзка с психолога. Само по този начин няма да се притеснявате да споделите най-съкровените си мисли и чувства, или да признаете своето неприятно поведение. Ако не говорите за тези неща, няма как да стигнете до същината на проблема и съответно – да получите информацията, от която се нуждаете, за да започнете промяна.

Тази специална връзка между пациента и психолога се нарича „терапевтичен съюз“.

Добави описание

Терапевтичен съюз

Едуард Бордин е един от първите изследователи, които разглеждат ефекта от терапевтичния съюз. Той установява, че терапевтичният съюз не се състои само от установяване на връзка между пациента и психолога, но и от съгласие относно целите на терапията и използваните методи за постигане на тези цели. Терапевтът и пациентът трябва да се харесат. Те също така трябва да почувстват, че имат добра комуникация и взаимно желание да работят заедно.

Три фактора, които трябва да обмислите при избора на психолог

Пол: Предпочитате да говорите с мъж или бихте се чувствали по-комфортно с жена?

Възраст: Искате терапевт, който е по-възрастен, по-млад или около вашата възраст?

Видове терапия: Преди да изберете терапевт, проучете повече информация за него, както и какъв вид терапия практикува.

Добави описание

Предварителен разговор

Някои терапевти предлагат безплатна кратка консултация по телефона преди да планирате първата си среща. Това може да ви позволи да опознаете човека поне малко, както и да зададете някои въпроси. Ако ви се даде такава възможност, възползвайте се от нея. Проучвания показват, че качества като топлина, искреност и съпричастност от страна на психолога са от ключово значение за формирането на терапевтичния съюз. Разговорът по телефона може да ви помогне да разберете как се чувствате към дадения терапевт.

Ако вашата първа среща на живо не мине добре, продължете търсенето на нов психолог. В случаите, когато известно време работите с конкретен терапевт, но чувствате, че той не може да ви помогне, винаги може да прекратите консултациите си с него. Все пак най-важното е да намерите подходящия психолог, с когото да почувствате връзка и който може да ви помогне да се справите с проблемите си, развивайки себе си в една по-добра посока.

Добави описание

Прочетете също:

Огледална терапия – обичайте и излекувайте себе си

Оцветяване за възрастни – модерна терапия

Духовна алхимия: Трансформиране на болката в еволюция

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови