Според здравни специалисти най-уязвими към гръбначни изкривявания са децата в начална училищна възраст и в ранния пубертет. По-слабите и високи деца са по-често засегнати. Проблемът се проявява във възрастта, когато децата израстват бързо и костната им система не е достатъчно укрепнала.

Педиатрите алармират, че тежките раници имат отношение не само към риска от изкривяване на гръбнака, но също така проблеми с колената, таза и раменете, които могат да се проявят на по-късен етап от развитието на детето.

Според СЗО теглото на раницата на един ученик не трябва да бъде повече от 10-12% до 15% от неговото тегло. А според Асоциацията на хиропрактерите в Америка този процент е между 5 и 10. Например, ако детето е с тегло 25 килограма, пълната раница не трябва да е по-тежка от 2,5 до 3 килограма. Независимо от изискванията статистиката показва, че реалното тегло на раниците при ученици от 1 до 4 клас варира средно от 4-5 до 7-8 килограма, което надвишава значително позволеното им тегло.

По отношение на височината на раниците препоръките са тя да не надвишава 30-40 сантиметра, така че да не достига краката на детето, когато е на гърба му.

Някои фирми предлагат и специални ортопедични раници. Но независимо колко е оптимизирана и комфортна, ако раницата не се носи на двете рамена, то се крие явен риск от появата на болки, лоша позиция, а на по-късен етап и развитие на изкривяване. Според проучване, публикувано в Journal of Psysical Therapy Science, редовното носене на чанта на едно рамо може дори да повлияе на походката.

Експертите са категорични, че, ако раницата е с разумно тегло и е удобна за детето, то времето, през което детето я носи не крие риск за дълготрайни „щети“. Раниците, които разполагат и с презрамка за през талията позволява преразпределение на част от теглото на раницата между раменете и таза, което намалява товара върху гръбнака.

Важно е да се обърне внимание и на други характеристики на раницата, а не само на теглото, колкото и важно да е то. Важно значение има броят на преградите, които трябва да бъдат минимум два. Така се дава възможност да се подредят най-тежките учебници до самия гръб на детето и центърът на тежестта да е по-близо до тялото.

Най-тежките учебници е необходимо да се поставят именно в отделението от най-вътрешната част на раницата. Да има две подплатени и широки около 5 см регулируеми презрамки.

Гърбът на раницата трябва да следва гръбнака на детето. Ето защо е добра идея гърбът да е винаги анатомичен и с вентилиращи подложки. Добър навик, който да изградите при детето е всеки ден то да изпразва раницата си. По този начин децата стават по-организирани избегват носенето на всичко излишно, което не е било извадено от раницата предния ден.

Презрамките и всички останали каишки с катарами трябва да са регулируеми. Проверете дали децата сами могат да отварят и затварят циповете, да стягат каишките и катарамите.

Ако родителят забележи, че детето се навежда напред – това означава, че раницата му тежи и предпоставка за допълнително напрягане мускулатурата на таза и краката, освен тази на гърба и раменете.

Макар и нямащи пряко отношение към стойката на ученика, важно е раницата да бъде и от подходяща материя, която да позволява лесно изпиране. Препоръчителен е изборът на раници, които не пропускат вода, което е изключително удобно при дъжд и сняг. Предимство е наличието на светлоотразители.

д-р Ралица Правова
Източник: puls.bg

Николов

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Николов

Най- нови