Да предразположите събеседника си, да смекчите гнева на шефа, да отстоявате себе си в бизнеса или любовта и дори да накарате някого да се влюби във вас – възможно е, само с няколко прости правила. Вижте кои са 16 психотрика за всеки ден.

Как да влияем на другите - 16 психотрика за всеки ден от практиката
 © Сн.: iStock.com

Този списък от психологически техники е потвърден от практиката. Възможно е някои от тях да напомнят манипулация, но и тя понякога е част от стратегията. Правилата могат да бъдат ползвани и при общуването с вас, а който е предупреден – той е въоръжен. Готови ли сте?

 

1. Когато се запознавате, обърнете внимание на цвета на очите на поне един от присъстващите. Не се опитвайте да ползвате тази информация (освен ако, разбира се, не искате да посветите стих на особата). Идеята е, че по този начин вие ще имате оптимален зрителен контакт, чрез който ще демонстрирате на вашите събеседници дружелюбието си и своята увереност.

 

2. Хората помнят най-добре какво се е случило в началото и в края на деня, а всичко онова, което се случва между тези часове, се възприема като размит образ. Затова, опитвайте се, когато насрочвате важни срещи или интервюта за работа, да бъдете първи или последни сред кандидатите.

Важно е да не избирате любимия си цвят по принцип, а този който в момента ви е грабнал

Тест: Какво е емоционалното ви състояние в момента?

 

3. Положението на краката на хората, участващи в разговор, могат да издадат много за скритите им емоции. Например, ако се срещате с двама ваши познати, които се обръщат към вас само с телата си, без да променят позицията на краката си, те явно не са благоразположени. По аналогичен начин, отвърнатите от вас носове на обувките на събеседника ви говорят за това, че той иска по-скоро да си тръгне.

 

4. Когато група хора се смеят, всеки инстинктивно обръща поглед към онзи, който му е най-симпатичен. Това е отличен способ за преброяване на служебните любовни романи.

5. Ако искате да получите честен отговор на въпрос, а събеседникът ви увърта, направете пауза, както често това правят психотерапевтите. Помълчете и продължавайте да гледате в очите събеседника си. В този миг той се чувства неловко и се стреми да запълни паузата – обикновено с откровение.

6. Ако си мислите, че ще бъдете порицани от шефа си на оперативка, седнете до него. Вашата непосредствена близост ще снижи нивото му на агресия, а вие ще излезете „сухи от водата“.

 

7. Ако търсите от хората малки услуги, те започват да изпитват симпатии към вас. Такъв е елементарният психологически и еволюционен механизъм – ценим онези, за които дори веднъж сме се погрижили. 

Не потискайте желанията си!

 

8. Постарайте се да запомните името на човека при първата ви среща и винаги го използвайте в последващо общуване. Това ще го предразположи към вас.

 

9. Ненатрапчивото огледално повтаряне на чуждите жестове способства за установяването на доверие. Но тук има важен детайл – не преигравайте и не прекалявайте.

 

10. Пробивайки си път между тълпата, се старайте да гледате в пространството пред вас между хората, а не в самите тях. Това ще накара тълпата да се разтвори пред вас.

11. Среща с адреналин например спускане с влакче на ужасите, гледане на хорър филми или съвместен полет с парапланер – всичко това стимулира центъра на възбуда в мозъка и ви сближава още повече с обекта на вашата страст.

 

12. Старайте се да не започвате предложенията си с думите „Аз мисля“ или „На мен ми се струва“. Това така или иначе се  подразбира във вашето изказване, но показва ненужна неувереност.

 

13. Най-добрият начин да учите е сами да търсите различни начини и техники да се самообучавате. Ако вие сте научили нещо ново или се овладели нов навик, опитвайте да го споделяте с останалите.

 

14. За хората е най-важна тяхната собствена представа за тях самите. Опитайте се да разберете какви виждат себе си останалите. Струва си експеримента.

Тест: Избери петно и разбери как се отнасяш към околните?

15. Ако вашата работа е свързана с обслужване на клиенти, поставете зад гърба си огледало. Това ще позволи на хората, чакащи срещата си, да скучаят по-малко и съответно да нервничат по-малко.

 

16. Срещате се с човек, на когото искате да се харесате. Тогава покажете колкото може по-ярко и емоционално радостта от срещата ви. Това ще го накара да се вълнува почти толкова интензивно при следващата ви среща.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови