Чудили ли сте се някога защо сте толкова чувствителни? Или нервни? Или твърде спокойни? Всичко е в главата ви… буквално. Какъв тип е вашият мозък и какво означава това за вас? Вижте какъв тип е вашият мозък и как се отразява на мисленето, действието и общуването ви с останалите.

Какъв е вашият мозък?
 © iStock

Тази категоризация е направена след проучване на най-голямата база данни на мозъчни скенери (над 150 000). На скенера се вижда кои части на мозъка са активни, кои много или малко активни. Целта е била да се намерят повтарящи се модели, които да помогнат да се улесни диагнозата на психични заболявания като дефицит на вниманието, депресия, биполярно разстройство и тревожност.

На базата на изследването са създадени 5 основни типа мозък. Тази типология разглежда човекът като личност, поведението и връзката с другите.

 

 

Ето и един кратък преглед на тази типология:

 

1. Балансиран мозък

При балансирания мозък кръвообращението е пълно и равномерно в повечето части на мозъка.

Характер: Това е може би най-често срещаният тип мозък. Ако имате такъв мозък, вие е по-вероятно да сте фокусирани и гъвкави, емоционално стабилни. Вие не закъснявате, свършвате си работата навреме и спазвате обещанията си. Добре се справяте и в хубавите, и в трудните моменти. Рядко поемате рискове, предпочитате да следвате утъпкани пътеки и правила.

Кариера: Добри служители сте, подходящи сте за мениджърски позиции и координатори.

Учение: Справяте се добре в училище и по време на професионални обучения.

Връзки: Разбирате се добре с почти всички. Рядко се озовавате в любовна връзка, изпълнена с драма.

Потенциални проблеми: Ако не сте активни и не тренирате мозъка си, може да се сблъскате с различни психологически проблеми.

Съвети: Според изследването хората с този тип мозъка трябва да тренират редовно, да приемат омега-3 мастни киселини и витамин D.

Балансиран мозък

 

2. Спонтанен мозък

При хората с този тип мозък се забелязва по-ниска активност в префронталния кортекс. Това е мозъчната кора, която покрива предната част на челния лоб.

Характер: Вие вероятно обичате да експериментирате и да опитвате нови неща. Имате много и разнообразни интереси. Действате на мига, рядко по предварително изготвен план. Не сте организирани. Често рисковото ви поведение ви вкарва в беля.

Кариера: Спонтанният мозък се наблюдава при предприемачи, политици, агенти на недвижими имоти и хора от развлекателната индустрия.

Учение: Разсейвате се лесно. Макар да сте интелигентни, рядко успявате да покажете знания и умения на пълния си потенциал.

Връзки: Понеже обичате вълнението, е по-вероятно да причинявате драма във връзките си с останалите.

Потенциални проблеми: Вероятно е да развиете зависимости към алкохол, цигари, наркотици, хазарт и любовни афери, за да откриете вълнението. Наблюдава се висок риск от дефицит на вниманието, депресия и зависимости.

Съвети: Препоръчва се консумация на храни с повече протеин. Кардио упражненията също са чудесен начин за поддържане на добра форма.

Спонтанен мозък

 

3. Упорит мозък

При хората с упорит мозък се забелязва повишена активност в предната част на мозъка, наречена предна цингуларна извивка.

Характер: Държите винаги да сте си свършили работата. Имате силна воля, не приемате “Не” за отговор. Държите на своето и не се съгласявате с чуждото мнение. Чувствате се добре, когато имате график и вървите по добре утъпкани пътеки, но губите увереност при спонтанна промяна в обстоятелствата. Тревожите се и трудно се отърсвате от лошите емоции, независимо колко време е минало. 

Кариера: Упоритият мозък се наблюдава при мениджъри на проекти и уеб инженери.

Учение: Справяте се най-добре, когато имате много възможности пред себе си. Придържайте се към образование и обучение, които ви дават свобода на действие.

Връзки: Често проявявате инат във връзките си с останалите. Понякога сте скандалджии и трудно забравяте какви лоши думи сте си разменили.

Потенциални проблеми: Свръхактивността на мозъка ви затруднява да се отърсите от негативни емоции. Често се наблюдава депресия, тревожност и обсесивно-компулсивно разстройство.

Съвети: Препоръчва се консумацията на здравословни въглехидрати – хумус, сладки картофи. Така ще се стимулира производството на серотонин в мозъка. Сьомга, пуешко, яйца, семена също са сред препоръчителните храни.

упорит мозък

 

4. Чувствителен мозък

При хората с този мозък се наблюдава увеличена активност в лимбичната система, емоционалните центрове на мозъка.

Характер: Вие сте много състрадателни. Всичко може да ви разчувства – и положително, и отрицателно. Избягвате негативните емоции, защото просто не се справяте добре с тях. Настроението ви е променливо. Имате натрапчиви негативни мисли и често се чувствате претоварени с емоции.

Кариера: Чувствителен мозък се наблюдава често при терапевти, хора в сферата на здравеопазването, социалните работници и професиите, изискващи креативност.

Учение: Трудно се справяте с учението, ако около вас е шумно или има твърде много хора. Когато се обучавате, имате нужда от ментори, които предпочитат да общуват със спокоен тон.

Връзки: Почти безпогрешно разчитате емоциите на човека до себе си. Недостатък е, че когато сте претоварени, имате нужда от тихо и уединено местенце само за себе си.

Потенциални проблеми: Податливи сте на тревожност и депресивни състояния, зависимости и циклични проблеми с настроението (каквото е биполярното разстройство)

Съвети: Успокойте мозъка със здравословни мазнини – авокадо, ядки, сьомга. Приемайте омега-3 мастни киселини и витамин D. Подходящи за вас са танците и отборните спортове.

Чувствителен мозък

 

5. Предпазлив мозък

При хората с този тип мозък се наблюдава повишена активност в центровете за тревожност.

Характер: Ако имате такъв мозък, то вие вероятно сте доста предпазливи и дори напрегнати, но пък това ви прави добре подготвени за различни ситуации. Мозъкът ви като че ли постоянно работи на пълни обороти което затруднява почивката ви. Често очаквате най-лошото в дадена ситуация. Често сте с нагласата, че ще се провалите, което спира мечтите и развитието ви.

Кариера: Предпазлив мозък се наблюдава при хора, занимаващи се със счетоводство, проучвания или дейности за събиране на информация.

Учение: Усърдни сте. Дори полагате повече усилия, отколкото се изисква от вас. Често обаче сте прекалено нервни в моментите, в които трябва да се докажете, и това може да ви провали.

Връзки: Изпитвате страх от отхвърляне. Винаги търсите знаци за одобрение, което може да е доста напрягащо за хората около вас.

Потенциални проблеми: Склонни сте към епизоди на тревожност.

Съвети: Избягвайте кофеин, алкохол и сладко. Добавете магнезий към режима си и витамин В6. Заложете на дейности, свързани с релаксация, каквато е йогата.

предпазлив мозък

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови