Рискът от мозъчен кръвоизлив се увеличава линейно в съответствие с увеличаването на консумацията на алкохол – колкото по-голямо е количеството консумиран алкохол, толкова по-висок е рискът от инсулт.

Средната продължителност на живота след инсулт, в случай на постоянно пиене, е не повече от две години. Ако човек веднъж е претърпял инсулт или дори микро удар, съдовете вече са силно увредени. Поради нарушения приток на кръв те изсъхват и губят еластичност, ставайки по-крехки. След като алкохолът попадне в тялото, кръвоносните съдове се разширяват и се натоварват прекомерно, а това провокира развитието на кръвоизлив, което в крайна сметка води до смърт.

Но в същото време употребата на малки дози (не повече от 1 чаша на ден) сухо червено, висококачествено и задължително натурално  вино може да бъде от полза за организма. Има обаче едно условие и то е да  сте здрави. Защото приемът на дори минимална доза етилов алкохол може да промени съдовия тонус. Сърдечната честота остава същата, но кръвта вече не е в състояние да преодолее съпротивлението на стеснените артерии, което води до повишаване на кръвното налягане и съответно увеличава риска от инсулт.

Също така редовната употреба на етанол влияе на мозъчната активност, причинявайки инхибиране, намалена интелигентност и тромбоза. Трябва да се избягват най-вече евтините алкохолни напитки с неизвестен състав и произход, категорични са експертите.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови