Покупките за бебето могат да са сложна задача, но с предварително пътуване всичко може да бъде свършено в рамките на няколко дни.

Дрешки. Не прекалявайте с купуването на тонове мънички, сладки бебешки дрешки. Запомнете, че тези първи дрешки ще бъдат носени не повече от 2 до 3 седмици. Вземете най-необходимото, спрете се на дрехи от естествени материали, които да са свободни и лесни за обличане.

Необходими са ви: 3-4 бодита с дълъг и къс ръкав, в зависимост от сезона можете да купите малко повече от единия тип. Добре е да избирате модели, които се закопчават отпред, за да ви бъде по-лесно да ги обличате. Дълги панталонки или ританки, също 3-4 чифта. Блузки с дълъг ръкав, също 3-4. Блузките с къс ръкав не са много удобни, тъй като бебето е легнало през цялото време, а те лесно се повдигат и оголват кръстчето, по-подходящи са бодитата с къс ръкав. Ако очаквате зимно бебе, трябва да се снабдите с поне две шапки и т.нар. космонавт, с който ще обличате бебето, когато излизате в студените зимни дни. Вземете подходящи за сезона чорапи 2-3 чифта.

Други текстилни „аксесоари“. Лигавници, вземете повече от тях. При много бебета в първите месеци от живота се наблюдава повръщане, което в повечето случаи е нормално, но трябва да разполагате с поне 10 лигавника, които да сменяте постоянно. Добре е да имате и десетина памучни, меки кърпички, с които да бършете бебето. Тензухените пелени са много ценна покупка.

Те са меки и силно хигроскопични. С тях можете да завивате бебето след баня или миене и да попивате водата от всички гънки. Те са изключително нежни и няма да наранят нежната бебешка кожа. Вземете си поне 5-6 пеленки с размер 1м/1м. Хавлийка. Изберете мека и силно попиваща хавлия. Ще са ви необходими не повече от две хавлийки.

Други принадлежности. Нокторезачка или ножичка за рязане на нокти. Повечето майки се справят по-добре с ножичките, но има и много, които предпочитат нокторезачката. Клечки за уши, памук, марлички и др.