Миопията (късогледство) при децата може да се появи по всяко време, но най-често засяга деца на възраст от 7 до 12 години.

Причините могат да бъдат различни, не са установени специфики. Счита се, че късогледството се развива най-често при деца, които прекарват много време пред компютъра и телевизора, както и четат в легнало положение. Разбира се, такъв един начин на живот неминуемо се отразява негативно на здравето на децата. Но все пак ясна връзка между късогледството и продължителното заседяване пред компютъра засега все още не открита.

Още причини за появата на късогледство:

Наследственост

Ако и двамата родители, както и техните родители са късогледи, тогава 50% от такива деца ще бъдат принудени да сложат очила преди да навършат 18-годишна възраст. При деца под 16 години, чиито родители не носят очила, късогледството се среща само в 8% от случаите.

Недостиг на микроелементи

Ако в организма на детето има недостиг на цинк, манган, мед и хром и други, това също би могло да предизвика появата на късогледство.

Дълго и интензивно напрежение на очите

Това се отнася не само за продължително седене пред компютъра или телевизионния екран, но и за слабото осветление по време на четене или други настолни игри. Затова, когато избирате осветителни тела за детска стая, не забравяйте, че съществуват стандарти, които определят точно колко трябва да бъде осветена стаята.

Превантивни мерки

Помещението, в която се намира детето, трябва да бъде добре осветено. Флуоресцентните лампи обаче не се препоръчват.

Стимулирайте детето да прекарва повече време на открито.

Насърчавайте го да прави упражнения за очите на всеки половин час, който е прекарало в компютърни игри, гледане на телевизия или четене.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови