Важно е да знаете, че плодовете са безценни при диетите, защото помагат за възстановяването на енергийния баланс в организма. Глюкозата, която се съдържа в тях, се отделя мигновено в кръвта и оттам се усвоява от мозъка и мускулите. Ето и няколко от най-важните правила и особености при храненето с плодове, ако сте решили да заложите на тях в процеса на отслабване.

Всеки плод, освен бърза глюкоза, обогатява и организма с различни витамини и минерали, носейки му огромни ползи. Например, плодовете обогатяват чревната флора с необходими фибри, така че включването в ежедневната диета е силно препоръчително.

Но си струва да ги консумирате в определен ред, за да не се получи излишък от глюкоза, който да се отложи като ненужни мазнини.

Кои плодове и в кое време от деня трябва да консумираме, за да извлечем най-голяма полза?

По-сладки плодове е най-добре да се приемат за закуска (например манго, ананас, грозде, папая и други).

Внимавайте с портокалите и ананасите! В случай, че ги добавите към закуската си, по-добре е да ги хапвате най-накрая, за да не раздразните чревната стена.

Освен това има някои сладки плодове като пъпеш и диня, които е по-добре да се ядат отделно от всичко останало – най-добре да не ги включвате в основните хранения, а да ги приемате като междинна закуска.

По правило, до обяд може да си хапвате от всички плодове без всякакви притеснения. За вечеря обаче се препоръчват зелени салати и само някои плодове – например круша, грейпфрут, киви, помело.

Но да не забравяме, че всеки набор от ензими е строго индивидуален, което означава, че времето за комфортна консумация и храносмилане на плодовете при някои хора може да се различава от установените норми. Затова е добре да се вслушвате в тялото си и неговите нужди.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови