Objectively envisioneer premier internal or "organic" sources with equity invested meta-services. Progressively foster synergistic platforms via seamless scenarios. Progressively revolutionize synergistic partnerships vis-a-vis synergistic innovation. Assertively.

Проф. Лъчезар Трайков, невролог:

Дълги години се захващахме за симптома памет при диагностициране на Алцхаймер. Оказа се, че дезориентацията и трудната координация на различни дейности предхождат проблемите с паметта.

Нови проучвания, направени преди две-три години, показаха, че лошият белтък изобщо не е гаранция за Алцхаймер, а навремето го считахме като маркер за болестта. Цели 25-30% от хората с лош белтък в мозъка на 50-годишна възраст след това на 70 години са автономни и нямат белези на мисловни затруднения.

Умствената работа предпазва мозъка. Тя помага на нервните клетки да създават връзки със съседни нервни клетки. Интелигентен мозък е не големият, а този, който има много разклонени неврони.

Физическите упражнения и средиземноморската диета също помагат на мозъка.

Социалните контакти и танците също са много полезни.

Най-първият симптом на мозъчно-съдовата болест е въпросът „Докъде бях стигнал?”

Всички хора над 60 години, които усещат, че имат проблеми с паметта, е редно да отидат на специалист.

Днес откриваме болестта на Алцхаймер с около 10 години по-рано. Това увеличи броят на болните и някои си мислят, че има епидемия. Не, просто я откриваме по-рано.

Високото артериално налягане, диабетът, високият холестерол и тютюнопушенето са основните причини за нарушаване на умствената работа.

Четенето е най-добрият фитнес за мозъка. Свиренето на инструмент и рисуването също. Изобщо всяка креативност помага за мозъчно дълголетие.

 

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови