Калиевите соли се съдържат във всички плодове и при това в най-голямо количество, ако трябва да ги сравним с останалите макроелементи. Защо е важен калият? Той намалява способността на тъканните белтъци да задържат вода и така улеснява отделянето на течностите с урината /тоест има диуретично действие/, като по този начин успешно регулира водният баланс.

Също така калият е физиологичен антагонист на натрия, който задържа водата в тъканите и предизвиква подуване на краката и други части от тялото. Ето защо, за хора, страдащи от бъбречни и сърдечни заболявания, особено в тези случаи, когато са съпроводени с отоци, се препоръчва повишена консумация на плодове с високо съдържание на калий.

Освен това този елемент участва в синтеза на белтъка и гликогена, стимулирайки съкратителната дейност на скелетната мускулатура и на сърдечния мускул.

Какво причинява на организма недостигът на калий?

Недостигът на калий се изразява в мускулна слабост, смущения в сърдечната дейност и водната обмяна, както и нарушения на стомашно-чревните функции и други.

В нормална ситуация човешкият организъм се нуждае от 2-3 гр. калий на ден. За да бъде набавен, е добре да се консумират плодове, които са богати на този елемент – фурма, портокал, мандарина, банан, бяла тиква, пъпеш, киви, касис, кайсия, смокиня и други.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови