Рехабилитацията при всички видове травми и заболявания на опорно двигателната система е много важна за възстановяването, както и за подобряване на състоянието при някои хронични заболявания. От правилното провеждане на рехабилитацията и физиотерапията зависи дали пациентът ще възвърне своето състояние, или пък ще е в максимално добро такова спрямо заболяването или травмата.

Рехабилитацията в общи линии представлява метод за възстановяване и подобряване на физическото и психическото състояние на човека. Този метод също така се използва за превенция на различни заболявания и физически проблеми. Процедурите за рехабилитация се назначават от лекар специалист, след като са направени необходимите изследвания. Това е важно, за да се предпишат най-подходящите за дадения пациент процедури, но и за да не се стигне до обратен ефект, както и да се знае дали няма някакви противопоказания за определен тип терапия. Важно е да се изготви цялостен план за протичане на рехабилитацията, за да има успех след приключване на терапевтичните процедури. Важно също така е и да се направи прогноза до каква степен пациентът ще се възстанови след терапията.

Хубавото в наши дни е, че вече има множество рехабилитационни центрове в България, както и че рехабилитационните процедури вече не са чак толкова скъпи. От друга страна е добре, че този тип процедури и центрове са популярни и хората с проблеми могат да потърсят помощ там, тъй като понякога личните лекари предписват само лекарствено лечение и не споменават дори за рехабилитация.

Пациентите не трябва да се притесняват по отношение на условията в центровете за рехабилитация. Също така обикновено за хората с проблеми се грижи екип от квалифицирани специалисти, за да може терапията да премине успешно.

Най-често рехабилитационни процедури се прилагат за възстановяване след операция, след счупване, лечение на различни видове  травми, облекчаване на симптомите на заболявания на опорно-ставния апарат и други. В тези случаи типа рехабилитация, който обикновено се използва е физикална терапия, както и водна терапия. Съществуват още няколко вида рехабилитационни терапии, свързани със съвсем различни типове проблеми. Такива са логопедията, когнитивната терапия, рехабилитация при лечение на психични проблеми и зависимости.

Повече за съвременните методи в рехабилитацията и физиотерапията може да откриете в masajite.info.

 

 

 

Николов

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Николов

Най- нови