Бананът е изключително богат на хранителни вещества и притежава висока енергийна стойност. Макар и съдържанието на захари в него да е високо той не пресища както това правят някои други високозахарни плодове. Ето защо този плод би могъл да се консумира и в по-големи количества. Той е наситен с лесносмилаеми вещества, което го прави чудесна храна за децата.

Плодът е с богато минерално съдържание, съдържа също и ензими, както и няколко важни биологичноактивни вещества като например серотонин, допамин, норнинефрин и катехоламин.

Според учените, бананите са изключително полезен диетичен продукт за поддържане на доброто здраве през различните възрасти. Той се използва успешно при лечение на язви, колити, чернодробни и бъбречни заболявания, както и при чревни възпаления.

Бананът е ефикасно средство при стомашно-чревни разстройства при децата. Полезен е много и при заболявания като атеросклероза и хипертония.

В народната медицина бананът се слави като добро срещу хистерия и епилепсия.

Но трябва да внимавате с бананите, ако се стремите да отслабнете. Зрелите банани са противопоказни в този случай, защото са с високо съдържание на захароза.

Неузрелите или варени плодове обаче се препоръчват на всички, включително и на диабетици и хора, които желаят да се отърват от излишните килограми.

Бананът помага също и при отоци на крайниците, тъй като спомага за отделянето на течности от организма.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *