Учените разкриха първия признак за развитието на диабет тип 2. Става дума за така наречената черна акантоза, която се изразява в потъмняване на кожата в някои части на тялото – лактите, шията, слабините и под мишниците. Наблюдава се също удебеляване на кожата на тези места, както и често пъти се появява сърбеж и обрив.

Точно това потъмняване говори, че човек се намира в преддиабетно състояние и е необходимо да се вземат навременни мерки.

Според някои учени нарушаването на ендокринната система, по-специално инсулиновата резистентност, може да провокира развитието на атипични клетки по кожните гънки. Често такава патология се наблюдава при индивиди със затлъстяване и целулит.

Също така, черната акантоза може да бъде злокачествена и тогава се счита за сигнал за развитието на раково заболяване.

Но понякога нейната поява е просто свързана с прием на определени медикаменти и не е причина да се изпада в паника.

Какво представлява преддиабетното състояние?

Става въпрос за междинна фаза, която е средно положение между добро здраве и заболяване от диабет, при която тялото не може да се справи вече с поддържането на нормалните нива на кръвна захар, но и глюкозата не е повишена чак толкова, че да се наблюдава диабет. При това положение трябва да се вземат спешни мерки – намаляване на телесното тегло и здравословна диета, без захари.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови