Всеки от нас знае, че храната има огромно влияние върху хората. И много зависи от това какво включваме в диетата си, как го готвим и ядем. Човек, чието хранене е балансирано, не страда от недостиг на витамини и минерали, наднормено тегло и усещане за дискомфорт в корема. Освен това при преминаване към балансирана диета работата на всички органи и системи се нормализира, а здравето се подобрява значително. Ето и някои от най-важните препоръки за здравословен живот и хранене, които посочват експертите:

Разнообразна диета

Диетата трябва да е разнообразна, като включва млечни и месни продукти, пресни зеленчуци, плодове, плодове и билки, бобови растения и зърнени храни, морски дарове и риба. Принципите на здравословния начин на живот отхвърлят бързата храна, прекомерната консумация на сладкиши и бял хляб.

Адекватен прием на течности

За средностатистическия човек нормата е 2 литра чиста вода на ден при нормални температури и 3 литра в по-горещите дни. Важно е да откажете вредните напитки: разтворимо кафе, чай с неестествени добавки и ароматизатори, сладка сода, алкохол, коктейли с оцветители и подобрители на вкуса. Чистата вода се препоръчва да се пие 20-30 минути преди хранене или час след хранене.

Калории

Калоричното съдържание на ежедневната диета не трябва да надвишава нормите. За загуба на тегло се препоръчва да се приемат до  500-600 kcal на ден. Но също така е вярно, че дневният калориен прием следва да се изчислява индивидуално. Средно този показател за възрастен човек е около 2200-2600 kcal.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови