Невенът се счита за много полезно растение за хората – неговите цветчета се използват за отвари, тинктури и други лечебни средства.

Антисептичният ефект на това растение е чудесен за лечение на различни язви, рани и кожни лезии. Лечебната отвара от цветовете на билката трябва да се прилага във вид на компрес върху засегнатата област на кожата.

В козметологията невенът е също много добре познат, той лекува успешно акне и редица други кожни проблеми.

Инхалации с невен при респираторни заболявания

В случай на респираторни заболявания, както и заболявания на УНГ органи, лекарите предписват невен като парна инхалация с отвара от това растение и гаргара. Тази билка се квалифицира към отхрачващите лекарства, тъй като помага за премахване на храчките и унищожаване на вредните бактерии, причиняващи заболяванията.

Невенът лекува и проблеми с храносмилателната система

Болестите на храносмилателната система са доста често срещани днес. Има голям избор от лекарства, които ще дадат още по-добър ефект, ако допълвате курса на лечение с тинктура или чай от невен.

При заболявания на долните черва, невенът се използва под формата на клизми, като има дезинфекционен, бактерициден и лечебен ефект върху тази част от човешкото тяло.

Невенът лекува женски болести

Отварата от невен се оказва много добро лекарство срещу женските заболявания – използва се като спомагателен метод при лечението на тези болести и ускорява лечебният им ефект.

 

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови